Την Κυριακή, 14 Απρίλη, οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, από το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης μια πρώτη άτυπη πανελλαδική συνάντηση κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, αν σκεφτεί κανείς το άτυπο της συνάντησης και τη διαδικτυακή της οργάνωση και συντονισμό. Η οργάνωση και η φιλοξενία από τους συναγωνιστές Θεσσαλονικείς ήταν άψογη. Παρευρέθηκαν αρκετά κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, από την Κρήτη ώς τη Βόρεια Ελλάδα: Ρέθυμνο, Ηράκλειο Κρήτης, Μυτιλήνη, Ελληνικό Αττικής, Πετράλωνα – Θησείο, Πειραιάς, Καματερό, Βόλος, Λάρισα, Κοζάνη, Νάουσα, Δράμα, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη και Πρέβεζα.

Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε σαν μια πρώτη γνωριμία δομών αλληλεγγύης στο χώρο της υγείας και ασχολήθηκε κυρίως με τη φυσιογνωμία, τις αρχές και τον τρόπο λειτουργίας των ιατρείων.

Από τη συζήτηση φάνηκε ότι πέρα από τις επιμέρους διαφοροποιήσεις που αφορούν την αφετηρία και το στήσιμο της κάθε δομής (λαϊκές συνελεύσεις, κινήσεις πολιτών, αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες, δημοτικές κινήσεις, ιατρικούς και φαρμακευτικούς συλλόγους κ.λπ.) και την υποστήριξη από δήμους και περιφέρειες ή όχι, υπήρξαν αρκετά κοινά σημεία στις αρχές λειτουργίας τους (αυτοοργάνωση, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, ανεξαρτησία από φορείς, μη χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ) και τους στόχους (όχι υποκατάσταση δημόσιου τομέα υγείας, αγώνας για την αυτοκατάργησή τους υπέρ ενός καθολικού δημόσιου συστήματος υγείας χωρίς αποκλεισμούς, σταθερός αντιρατσιστικός προσανατολισμός με παρεμβάσεις ενάντια σε φαινόμενα ρατσισμού στο χώρο της υγείας).

Επίσης υπήρξε έντονος προβληματισμός και ανησυχία για τον όλο και διευρυνόμενο αποκλεισμό από τη νοσοκομειακή περίθαλψη ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, που δεν έχει ασφάλεια λόγω των ανάλγητων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που πλήττουν καίρια το χώρο της υγείας, αδιαφορώντας για την αξιοπρέπεια και τη ζωή των ανθρώπων.

Το θέμα αυτό ξεφεύγει από τη δράση των κοινωνικών ιατρείων, τα οποία παρέχουν πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρέπει να γίνει διεκδίκηση όλης της κοινωνίας. Σ’ αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε ο συντονισμός και οι κοινές δράσεις όλων των ιατρείων ξεκινώντας από την οργάνωση κάθε μήνα μιας κοινής μέρας δράσεων για την ανάδειξη του αποκλεισμού των ανασφάλιστων από τα νοσοκομεία.

Τέλος συμφωνήθηκε η οργάνωση μιας μεγαλύτερης συνάντησης των κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων στις αρχές του καλοκαιριού, με πιθανότερο τόπο συνάντησης την Αθήνα, όπου θα γίνει μια προσπάθεια επεξεργασίας πολλών θεμάτων που προκύπτουν από τη λειτουργία τους και μιας κοινής διακήρυξης για τις αρχές και τους στόχους τους.

 

Πέγκυ Κανελλοπούλου

Καλλιόπη Μιχελάκου