O Δ. Καζάκης εμφανίσθηκε κυρίως στο διαδίκτυο και αργότερα σε περιφερειακά κανάλια της Κρήτης, στο Κόντρα ΤV και αλλού, με ενδιαφέρουσες αναλύσεις που τραβούσαν το ενδιαφέρον. Με μια προσεκτικότερη ανάγνωσή τους θα ανακάλυπτε κανείς αρκετά σημεία λαϊκισμού και συνωμοσιολογίας για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, χωρίς –παράδειγμα– να αναφέρει τη λέξη καπιταλισμός η ιμπεριαλισμός. Κάνει όμως και σωστές προσεγγίσεις σε επιμέρους ζητήματα, όπως π.χ. οι ελεύθερες ζώνες εμπορίου, πάλι με στοιχεία υπερβολής και απειλής στους μικρομεσαίους ότι δήθεν θα δημευτεί η περιουσία τους. Μάλιστα, προτείνει ως αντίσταση το παράδειγμα της Ουκρανίας, όπου φυλάκισαν την πρωθυπουργό που δημιούργησε αυτές τις ζώνες. Πιθανώς, όταν βγούμε από το ευρώ, όπως προτείνει, να γίνουμε Ουκρανία, ένα μαφιόζικο κράτος.

Πριν 2 χρόνια, όταν τον ρωτούσαν για το πώς θα γίνουν όλα αυτά που υποστηρίζει, απαντούσε ότι αυτός είναι απλώς οικονομολόγος. Τώρα αποφάσισε να γίνει κι αυτός αρχηγός κόμματος. Επιδιώκει να σφετεριστεί τον αγώνα ενός κομματιού των αγανακτισμένων, στηριζόμενος στην απέχθεια τους στο πολιτικό σύστημα. Απευθύνεται επίσης και σε μεσαία στρώματα, μικροαστούς, φοβίζοντάς τους ότι θα χάσουν τα πάντα και κυρίως τα ωραία σπίτια τους, που, όπως λέει, τα έχει βάλει στο μάτι η Μέρκελ και οι 40 τράπεζες που κυριαρχούν. Δεν ήταν τυχαία και η ετερόκλητη σύσταση του ακροατηρίου της ομιλίας του στη Πρέβεζα. Στο τέλος της εκδήλωσης, αφού μοιραστήκαν καταγάλανες μπροσούρες με ελληνικές σημαίες και μεγάλους μπλε τίτλους με τα αρχικά του κόμματος ΕΠΑΜ –Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο–, κλήθηκε ο κόσμος να πάει στο καφενείο του Δήμου, όπου θα γίνονταν οι πρώτοι τοπικοί πυρήνες.

Οι πυρήνες αυτοί θα λειτουργούν με άμεση δημοκρατία και θα αλληλοβοηθούνται με γιατρούς, δικηγόρους κ.λπ., δεν θα έχουν ιδεολογία, κ.ά. Σε μια ερώτηση, γιατί χρειάζεται η δημιουργία ενός νέου κόμματος και πώς βλέπει την αναγκαιότητα της ενότητας των αριστερών και πατριωτικών δυνάμεων, όπως παράδειγμα την πρόταση Τσίπρα για ένα νέο ΕΑΜ, απάντησε ότι τους κάλεσε και δεν ήρθαν. Ότι είναι γραφειοκράτες και να παραιτηθούν από τη Βουλή και ότι τα έλεγε αυτά πρίν από τον Τσίπρα.

Παρόλο που μπορεί να συμφωνεί κανείς σε επιμέρους ζητήματα στην ανάλυσή του, είναι πια καθαρό σήμερα ότι το θέμα μέσα η έξω από το ευρώ δεν μπορεί από μόνο του να μας σώσει από την οικονομική κρίση. Και με το ευρώ και με τη δραχμή πάλι θα πτωχεύσουμε. Τα ζήτημα σήμερα είναι τι δυνάμεις μπορείς να συσπειρώσεις για να επιβάλεις μια διαφορετική πρόταση απέναντι στον παντοδύναμο νεοφιλελευθερισμό.

Είναι γνωστό ότι η οικονομική κρίση γεννά νέα κόμματα. Η δημιουργία πολλών κομμάτων από επίδοξους σωτήρες αποσκοπεί στον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων. Πολλά κόμματα στην αριστερά, πολλά μικρά Πα.Σο.Κ., διάσπαση της δεξιάς, κόμμα αποστράτων κ.λπ. Προβλέπω στις εκλογές να σπάσουμε ρεκόρ νέων κόμματων. Έτσι θα περάσει πιο εύκολα τραπεζική διακυβέρνηση και η υποδούλωση του ελληνικού λαού. Από την άλλη μεριά είναι και μια ευκαιρία για την ανασυγκρότηση της ενότητας της αριστεράς.

Με την έννοια αυτή το νέο κόμμα αλλά και το νέο ύφος του κ .Καζάκη δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στο κίνημα.

 

Ο Θερσίτης