Γκρίζο-και-χρυσόΣτους δρόμους βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες οι αγρότες της χώρας. Η συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής έχουν δημιουργήσει ασφυκτική κατάσταση στον αγροτικό χώρο. Η κυβέρνηση επιβάλλοντας τις επιταγές της τρόικας στην αγροτική παραγωγή αποσαθρώνει και τις τελευταίες υποδομές που είχαν απομείνει. Ο κατάλογος των μνημονιακών επιταγών που εφαρμόζει η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά είναι ατέλειωτος:

Ξεπούλημα της ΑΤΕ και εξαφάνιση της αγροτικής πίστης.

Ξεπούλημα της Δωδώνης και κυριαρχία των καρτέλ στο γάλα.

Υψηλές αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και στο πετρέλαιο.

Ανεξέλεγκτη κατάσταση στον κλάδο των γεωργικών εφοδίων.

Μείωση του ποσοστού επιστροφής ΦΠΑ.

Απαξίωση των βιομηχανιών μεταποίησης (ζάχαρη, καπνός κ.λπ.).

Όλα αυτά τη στιγμή που η λαϊκή κατανάλωση έχει μειωθεί δραματικά παρασέρνοντας μαζί και τις τιμές του παραγωγού. Μπροστά στα αιτήματα των αγροτών, που η ικανοποίηση τους θα εξασφάλιζε την ελάχιστη βάση για την συνέχιση της παραγωγής στην ύπαιθρο, η κυβέρνηση ορθώνει τον τοίχο των μνημονιακών διατάξεων, οι οποίες δεν επιτρέπουν καμία παρέκκλιση.

Είναι προφανές ότι η κυβερνητική πολιτική βλέπει μόνο αριθμούς και όχι ανθρώπους. Είναι επιλογή αυτής της πολιτικής ο αφανισμός της αγροτιάς και η κυριαρχία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον έλεγχο των διατροφικών αναγκών του λαού.

Όλες αυτές οι πολιτικές δημιουργούν και θα πολλαπλασιάσουν ελπιδοφόρες αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο . Μέσα από αιτήματα των τελευταίων κινητοποιήσεων κατακτάει έδαφος η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ:

Για απαλλαγή από το βραχνά των μνημονίων με την εφαρμογή πολιτικών ανασυγκρότησης της αγροτικής οικονομίας στη βάση των αναγκών διατροφής του ελληνικού λαού.

Για τη δημιουργία δημόσιου αγροτικού πιστωτικού φορέα, που θα χρηματοδοτήσει το νέο παραγωγικό μοντέλο της αγροτικής παραγωγής στη βάση της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών.

Για τη δημιουργία υποδομών που θα υποστηρίζουν και θα ενισχύουν τις παραγωγικές διαδικασίες και θα επιτρέπουν την παραμονή των αγροτών στην παραγωγή.

Για εφαρμογή πολιτικών ενίσχυσης των κοινωνικών διεργασιών για τη διαμόρφωση οικονομικών δομών σε συλλογική και συνεταιριστική βάση.

Τέτοιες πολιτικές θέλουν τους αγρότες και το κίνημά τους ενεργά πολιτικά υποκείμενα, μέσα από το ζωντάνεμα και την ενίσχυση των παλιών συλλογικοτήτων, αλλά και τη δημιουργία νέων δομών στο συνδικαλιστικό και συνεταιριστικό κίνημα. Είναι καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις διεργασίες να τις ενισχύσει. Να επεξεργαστεί ολοκληρωμένες πολιτικές ανάπτυξης στη βάση των παραπάνω επιλογών. Αυτές οι πολιτικές δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τις κυρίαρχες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καθηλώνουν την αγροτική παραγωγή της χώρας στις επιλογές κερδοφορίας των πολυεθνικών. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που συγκροτείται στη βάση των παραπάνω προτάσεων είναι η μοναδική ελπιδοφόρα διέξοδος από το μνημονιακό μεσαίωνα, που υπηρετεί τη βαρβαρότητα του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού δόγματος.

ΜΙ.ΝΟ.

Advertisements