Η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας αποφάσισε να απονείμει την 5η Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού, σχετικά βραβεία σε διάφορες συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας. Το Ιατρείο, με ομόφωνη απόφασή του, που ανακοίνωσε ως εκπρόσωπός του ο Νίκος Λιβιεράτος, αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Κε Αντιπεριφερειάρχη,

Ευχαριστούμε για την αναγνώριση εκ μέρους σας της προσφοράς μας, αλλά δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τη βράβευσή μας στην εκδήλωση που διοργανώνετε για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού.

Δεν μπορούμε να την αποδεχτούμε γιατί η αλληλεγγύη για μάς δεν είναι απλώς εθελοντισμός και φιλανθρωπία, αλλά μια ισότιμη σχέση που δεν χρειάζεται επιβράβευση.

Η αλληλεγγύη για μάς είναι στάση και φιλοσοφία ζωής, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατάρρευσης της ίδιας της ύπαρξης και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.

Η αλληλεγγύη για μάς είναι ο ίδιος ο αγώνας για την επιβίωσή μας από την επίθεση στις ζωές και στα δικαιώματά μας, όπως είναι και το δικαίωμα στη δωρεάν υγεία και περίθαλψη για όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας. Ο αγώνας για να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια όλα τα παιδιά, σε χημειοθεραπείες όλοι οι καρκινοπαθείς και νοσηλεία όλοι οι άνθρωποι που την έχουν ανάγκη χωρίς αποκλεισμούς στους ανέργους, στους ανασφάλιστους και στους μετανάστες.

Η αλληλεγγύη για μάς είναι το αυτονόητο σε μια περίοδο βαθειάς κοινωνικής, οικονομικής, υπαρξιακής κρίσης και κρίσης αξιών. Είναι το αντίδοτο στον ατομισμό και την ιδιώτευση, το ρατσισμό και τον κανιβαλισμό, την οδύνη, την κατάθλιψη και την απόγνωση, που έχουν σαν αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση των αυτοκτονιών.

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό το βραβείο γιατί εμείς θέλουμε να ξυπνήσουμε στις ψυχές των ανθρώπων όχι την ευγνωμοσύνη, αλλά την ανάγκη της προσφοράς και της αγωνιστικής διάθεσης ν’ αλλάξουν τις συνθήκες που τους έφεραν στην κατάσταση της ένδειας.

Η φιλανθρωπία κατευνάζει και απενοχοποιεί, η αλληλεγγύη αφυπνίζει και ενεργοποιεί.

Δεν ζητάμε επιβράβευση από τους τοπικούς φορείς, παρά μόνο το δικαίωμά μας σ’ ένα χώρο δημόσιο και αξιοπρεπή, ικανό για να στεγάσει το κοινωνικό ιατρείο και το κοινωνικό φαρμακείο.

Πρέβεζα, 4 Δεκεμβρίου 2012

Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας»

Φωτογραφία: Χάρης Κακαρούχας

Φωτογραφία: Χάρης Κακαρούχας

Στο άρθρο τού Άρη Τσελίκου με τίτλο “Σε γυάλινα πόδια…”, αναφερόμενο στο Συ.Ριζ.Α. και δημοσιευμένο στην “Τοπική Φωνή” της 8/9 Δεκεμβρίου, η ανακοίνωση αυτή χαρακτηρίζεται “ανεκδιήγητη”. Το ζήτημα δεν είναι ούτε η κρίση τού συντάκτη, ούτε το λεξιλόγιό του. Το ζήτημα είναι ότι, προκειμένου να υποστηριχθεί η πολεμική κατά του Συ.Ριζ.Α., μια απόφαση του Κοινωνικού Ιατρείου παρουσιάζεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, σαν απόφαση του Συ.Ριζ.Α., αφού, κατά το άρθρο, «τα όσα ανεκδιήγητα ακούστηκαν μετά την εκδήλωση της Π.Ε. Πρέβεζας και την βράβευση μεταξύ άλλων και του Κοινωνικού Ιατρείου, δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και προσπαθεί, δεν μπορεί τελικά να ξεφύγει από την παραδοσιακή αντίληψη της Αριστεράς, που αρκείται στο να εξασφαλίσει μια μικρή θέση στο σύστημα.»

Πιστεύοντας πως ούτε ο ίδιος ο συντάκτης τού άρθρου δεν θέλει, στην επίπονη προσπάθειά του να αντιμετωπίσει το Συ.Ριζ.Α., να βλάψει τελικά το Κοινωνικό Ιατρείο, θυμίζουμε:

Το Ιατρείο είναι αυτόνομη συλλογικότητα, στην οποία μετέχουν αλληλέγγυοι, υγειονομικοί και μη, ανεξαρτήτως πολιτικής ένταξης. Ο Συ.Ριζ.Α., βέβαια, ενισχύει το εγχείρημα με όσες δυνάμεις μπορεί.

Η “ανεκδιήγητη” απόφαση είναι ομόφωνη απόφαση όλων αυτών των αλληλέγγυων, που συμμετείχαν στη συνέλευση που την έλαβε. Ο Συ.Ριζ.Α. δηλώνει ότι συμμερίζεται απολύτως το “ανεκδιήγητο” περιεχόμενό της, αυτό όμως δεν την καθιστά δική του απόφαση.

Μ.Μ.

Advertisements