σκιτσο

Οι μέχρι σήμερα πολιτικές τραυμάτισαν τις αξίες των ανθρώπων. Τις αξίες της συμπάθειας, της συλλογικότητας, της επαφής, την έγνοια του ενός για τον άλλον, το καλημέρισμα, το χαμόγελο, την αλληλεγγύη.

Η κοινωνία αιμορραγεί, οι ανισότητες μεγαλώνουν. Η πείνα χτυπάει περισσότερες πόρτες. Η στέγη που η θεά Εστία στην αρχαία Ελλάδα κατείχε εξέχουσα θέση, στην Ελλάδα των μνημονίων, της εξωτερικής και εσωτερικής τρόικας την έχουν βγάλει στο πεζοδρόμιο, στο παγκάκι, στην χαρτόκουτα … και ξεχειμωνιάζει.

Οι στοιχειώδεις κοινωνικές υπηρεσίες, σχολείο, περίθαλψη συρρικνώνονται. Όσο για τέχνη ούτε λόγος.

Εμείς όμως τι κάνουμε;

Αν γυρίσουμε μερικά χρόνια πίσω, στη γερμανική κατοχή, οι άνθρωποι, το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, μάς έδειξαν το δρόμο. Έστησαν συσσίτια, δημιούργησαν παιδικούς σταθμούς, σχολεία, λαϊκά ιατρεία, ανέβασαν παραστάσεις και άλλα. Αυτοοργανώθηκαν και στήριξαν δομές αλληλεγγύης, με στόχο όχι μόνο την επιβίωση, αλλά την απελευθέρωση από το ντόπιο και ξένο κατακτητή.

Η εμπειρία υπάρχει, ο δρόμος είναι ήδη χαραγμένος. Μπορεί να μην έχουμε κατοχή, αλλά πρέπει να διασώσουμε το κοινωνικό κράτος, όχι να το υποκαταστήσουμε.

Εδώ θα ήθελα να πω σ’ αυτούς που φοβούνται να πάρουν μέρους σε μορφές αλληλεγγύης, μήπως και πέσουν στα δίχτυα της φιλανθρωπίας. Φιλανθρωπία είναι η υποστήριξη των ατόμων ή των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που χρειάζονται βοήθεια κρατώντας τους στάσιμους, δημιουργώντας τους ενοχές. Η σχέση του φιλάνθρωπου και του άλλου, του αναξιο-παθούντος είναι σχέση ανισότιμη, σχέση ανώτερου και κατώτερου. Ενώ η αλληλεγγύη είναι η συναίσθηση της υποχρέωσης που έχουμε ο ένας για τον άλλον, να τον βοηθήσουμε και να του συμπαρασταθούμε. Η σχέση αυτή είναι ενεργητική, είναι μια συνάντηση, μια σύνδεση με τον άλλον, που τον χρειαζόμαστε όσο μας χρειάζεται. Με απώτερο στόχο την ανατροπή των συνθηκών εξαθλίωσης. Για μια άλλη οικονομία που στηρίζει την εργασία και τον εργαζόμενο, την παιδεία που σε ωθεί να ονειρεύεσαι, να δημιουργείς, την υγεία με σεβασμό στον όρκο του Ιπποκράτη, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τέχνη… τον άνθρωπο.

Αγαπητοί μου φίλοι, η σημερινή Σκύλλα και Χάρυβδη που λέγεται μνημόνιο, τρόικα, για λόγους οικονομίας έκλεισε και κλείνει νοσοκομεία. Οι γιατροί τον ασθενή, τον άνθρωπο που βλέπουν ότι υποφέρει, να τον αφήσουν… περιμένοντας το κράτος; Από παλιά βοηθούσε ο ένας τον άλλον, οι κοινωνίες δεν ήταν απρόσωπες και αποξενωμένες. Ο λαός μας λέει: «Καλύτερα να έχεις έναν καλό γείτονα, παρά έναν καλό αδελφό που ζει μακριά.»

Νομίζω ήρθε η ώρα της αυτοοργάνωσης. Τώρα που η κοινωνία καταρρέει, μπορεί να ανθίσει μια κοινωνία που στηρίζεται στην ανθρωπιά, στην αλληλεγγύη και στην αναζήτηση εναλλακτικών κοινωνικών σχέσεων. Α! και φτωχός δεν είναι αυτός που δεν έχει χρήματα, αλλά αυτός που δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα και όλοι κάτι έχουμε να προσφέρουμε.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας είναι δέντρο που καθημερινά μεγαλώνει και μας θρέφει με τους λίγους ακόμη καρπούς του, μας δροσίζει με μικρή ακόμη τη σκιά του κι αυτό γίνεται, γιατί καθημερινά όλο και πιο πολύ το φροντίζουμε με αγάπη, ο καθένας με τον τρόπο του.

Τώρα ήρθε ο καιρός να του αλλάξουμε χώρο, να το μεταφυτέψουμε σ’ ένα περιβάλλον πιο ευάερο και πιο ευήλιο. Να απλώσει τις ρίζες του, να γίνει πιο ψηλό και πιο δυνατό, να χωράει όλο και περισσότερους. Κάτω από τη σκιά του, εκτός από οξυγόνο, θα μας δίνει υγεία. Ο καθένας από μάς θα μπορεί να προσφέρει κάτι: ένα τραγούδι από το Βασίλη, έναν καφέ με γλυκό από την Ελβίρα, ένα παραμύθι από τον Κώστα, τη Βιβιάνα, την Κατερίνα, ένα ποίημα από το Βαγγέλη, ένα θέατρο πρόζας από τη Σταυρούλα, ένα bazaar από το 3ο Γυμνάσιο Πρέβεζας, την Αδαμαντία, τη Λυδία κι άλλα παιδιά, για τα εμβόλια των παιδιών, ένα κιλό λάδι από τη Βιργινία, ένα αχρησιμοποίητο παιχνίδι από τα μεγαλύτερα παιδιά για τα μικρότερα, μια γιορτή αλληλεγγύης, “για μένα για σένα για όλους”. Κι αυτό το κάτι, να δίνεται με χαρά, γιατί μόνο με τη χαρά ο κόσμος βρίσκει νόημα, γιατί μόνο τότε ζει αληθινά. Γιατί μόνο τότε δημιουργούμε σχέσεις αλληλεγγύης μεταξύ μας. Αυτό για μένα είναιαλληλεγγύη.

Καλή Χρονιά. Δημιουργική, ανατρεπτική, με υγεία σε όλους τους τομείς.

Ευαγγελία Κατσάβαρου

Advertisements