πρεβεζα1

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πόλη μας βρίσκονται από τις αρχές του Νοέμβρη σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που θα συνεχίσουν για όσο χρειασθεί, μέχρι η Κυβέρνηση να πάρει πίσω τον αντισυνταγματικό -αντικοινωνικό νόμο της, με τον οποίο σχεδιάζει απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων. Στον αγώνα αυτό δεν είμαστε μόνοι. Σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων στους δήμους της χώρας βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις (καταλήψεις και άλλες μορφές αγώνα), καθώς και άλλοι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες και Υπουργεία.

Είναι θετικό ότι δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων στην Τ. Α. βρίσκεται και η μεγάλη πλειοψηφία των δημάρχων, μεταξύ αυτών και η δημοτική αρχή στην πόλη μας. Αντίθετοι σε κάθε απόλυση, γιατί πέρα από την αντικοινωνική διάσταση και τη βαρβαρότητα του μέτρου, αντιλαμβάνονται πολύ καλύτερα από τον καθένα ότι το μέτρο αυτό το μόνο που εξυπηρετεί είναι η διάλυση των δήμων με πολλαπλές επιπτώσεις στους δημότες. Αυτό προκύπτει από την απαγόρευση των προσλήψεων κατά την τελευταία τριετία, τις αθρόες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης πολλών εργαζομένων, αλλά και τις νέες αρμοδιότητες που μεταφέρονται στους δήμους. Έτσι, όχι μόνο δεν περισσεύουν εργαζόμενοι, αλλά υπάρχει ήδη έλλειψη προσωπικού σε αρκετές υπηρεσίες, που θα μεγαλώσει στο επόμενο διάστημα λόγω και των αυξημένων αποχωρήσεων για συνταξιοδότηση. Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει υπηρεσίες των δήμων σε υπολειτουργία και στη συνέχεια σε διακοπή ή παραχώρησή τους σε ιδιώτες. Μήπως τελικά αυτό επιδιώκουν κάποιοι; Μια τέτοια εξέλιξη όμως θα σημαίνει πρόσθετα τέλη για τους δημότες και υποβαθμισμένες υπηρεσίες.

Η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, δέσμια και υποτακτική, εκτελεί με επιμέλεια ότι ζητήσουν τα αφεντικά της, οι δανειστές. Με δόλιο τρόπο, διά του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη και χρησιμοποιώντας τα πρόθυμα παπαγαλάκια των Μ.Μ.Ε. προσπαθεί να εξαπατήσει καταρχήν τους ίδιους τους εργαζόμενους, ότι δεν πρόκειται για απολύσεις, αλλά ότι η Κυβέρνηση υλοποιεί ένα πρόγραμμα κινητικότητας των υπαλλήλων και τη μετάταξή τους σε άλλες υπηρεσίες και φορείς που έχουν ελλείψεις. Αν όμως ήταν έτσι, γιατί δεν καταρτίσθηκαν πρώτα πίνακες με τις κενές θέσεις και στη συνέχεια να πληρωθούν, χωρίς τη μεγάλη φασαρία που γίνεται σήμερα; Ο στόχος, επομένως, δεν είναι αυτός, αλλά τελικά η απόλυση.

πρεβεζα2

Η δεύτερη προσπάθεια του κ. Υπουργού είναι να παραπληροφορήσει την κοινωνία, γιατί δεν είναι εύκολο να προσθέτεις νέους ανέργους στο 1,5 και πάνω εκατομμύρια ανέργων της χώρας μας, να παραβλέπεις το σύνταγμα, να καταργείς τη μονιμότητα στο δημόσιο και να μένεις αλώβητος. Με ανέντιμο τρόπο αποφάσισαν να πετάξουν στο δρόμο και την ανεργία κάποιες χιλιάδες εργαζομένων και παράλληλα να τους σπιλώσουν. Ότι δηλαδή πρόκειται για υπαλλήλους χαμηλών προσόντων, που προσλήφθηκαν εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, ή ότι πρόκειται για επίορκους υπαλλήλους. Τώρα χρησιμοποιούν τις συκοφαντίες αυτές, αύριο θα εφεύρουν κάτι άλλο για τις νέες απολύσεις που σχεδιάζουν. Τα κόμματα και οι εγκάθετοί τους, που για σαράντα χρόνια κατακρεούργησαν τη χώρα μας, που δημιούργησαν ένα πελατειακό κράτος και χάρη σ’ αυτό κρατήθηκαν στην εξουσία, που συγκάλυψαν επίορκους και πολλοί τέτοιοι ήταν στις ηγετικές θέσεις των κομμάτων αυτών, δεν μπορούν σήμερα να ηθικολογούν και να προσποιούνται ότι θέλουν να σώσουν την πατρίδα. Αυτή που έφεραν την πατρίδα στη σημερινή αθλιότητα δεν μπορούν και δεν στοχεύουν να τη σώσουν. Γι’ αυτό πρέπει το συντομότερο δυνατόν να φύγουν.

Ο ενωτικός αγώνας των εργαζομένων στους δήμους τους έχει βραχυκυκλώσει προς στιγμή τα σχέδια για απολύσεις. Ας απλώσουμε τις μικρές αυτές εστίες αντίστασης στα στρώματα και τους κλάδους που πλήττονται από τη βάρβαρη πολιτική των μνημονίων, τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας, για να σταθούμε όρθιοι. Το οφείλουμε στον καθένα μας, σε όλους, αλλά και στις γενιές που έρχονται. Όλοι μαζί μπορούμε.

Αγησίλαος Μπέλλης

Αντιπρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Πρέβεζας

Advertisements