Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η κωμωδία τής διαπραγμάτευσης των μέτρων των 13,5 δισ. –ή όσων φτάσουν– και ψηφιστούν απ’ τη Βουλή, το Δ.Ν.Τ. με την προκαταρκτική του έκθεση, που αποσπάσματά της παρουσιάστηκαν στο Eurogroup (τη συνάντηση, δηλαδή, των υπουργών οικονομικών τής Ευρωζώνης), δηλώνει πως το πρόγραμμα για τη μείωση του ελληνικού χρέους βρίσκεται εκτός τροχιάς, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη λήψης περισσότερων μέτρων. Ποιον, λοιπόν, μπορεί να πείσει η κυβέρνηση των τριών σωτήρων ότι με τα υπό ψήφιση αβάσταχτα μέτρα τελειώνουν τα δύσκολα κι αρχίζει ο δρόμος προς την ευημερία; Κανέναν. Κι όταν μια τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει κανέναν, πώς επιχειρεί να επιβιώσει αυτή και το σύστημα που υπηρετεί; Εντείνοντας τον αυταρχισμό και την καταστολή· και ευνοώντας, με όποιο μέσο μπορεί, μια εφεδρεία τού συστήματος: τους φασίστες· είτε εξυψώνοντάς τους πονηρά, με τη θεωρία των “δύο άκρων”, σε αντισυστημική δύναμη, ώστε να καρπωθούν αυτοί, αντί της αριστεράς, τη λαϊκή αγανάκτηση, είτε συγκαλύπτοντας την εγκληματική τους δράση: Είναι ιστορικά τεκμηριωμένο ότι για το σύστημα το ένα μόνον “άκρο” είναι επικίνδυνο…

Τα δείγματα αυταρχισμού τής κυβέρνησης της “μηδενικής ανοχής στην κατάλυση της νομιμότητας” είναι πολλά και ακραία –αδιανόητα και απολύτως μη ανεκτά πριν λίγα μόλις χρόνια. Ενδεικτικά:

Αστυνομικοί τής Ομάδας Δέλτα συνέλαβαν στις 30 Σεπτεμβρίου 15 αντιεξουσιαστές, που συμμετείχαν σε αντιφασιστική πορεία με μοτοσυκλέτες προς τον Άγιο Παντελεήμονα και συγκρούστηκαν με υποστηρικτές τής ναζιστικής συμμορίας –από τους οποίους δεν πιάστηκε κανένας… Όλοι κατήγγειλαν βασανισμούς κατά τη σύλληψή τους και κατά την κράτησή τους στη Γ.Α.Δ.Α. Χρειάστηκε σχετικό ρεπορτάζ τού βρετανικού “Guardian” για να αφυπνισθεί ο ελληνικός τύπος –πλην του αριστερού. Ο αρμόδιος υπουργός Ν. Δένδιας δήλωσε στη Βουλή πως στο σχετικό πόρισμα των ιατροδικαστών «δεν θα υπάρχει ούτε δείγμα ηλεκτροσόκ ούτε και κάψιμο. Θα υπάρχουν μόνο οι εκχυμώσεις και τα τραύματα, αποτέλεσμα του γεγονότος ότι είχε προϋπάρξει συμπλοκή με άλλους και πέραν αυτού είχε προϋπάρξει και αντίσταση κατά της αστυνομίας». Επί πλέον κατηγόρησε το “Guardian” για “υποβολιμαίο δημοσίευμα” και τον απείλησε με μήνυση. Ταυτόσημο και το ρεπορτάζ τής εφημερίδας των ναζιστών: «Η ιατροδικαστική έρευνα που παρήγγειλε ο ανακριτής μετά τις “καταγγελίες” των 15 αναρχοκομμουνιστών διαπιστώνει ότι ουδέποτε υποβλήθηκαν σε ηλεκτροσόκ και σε βασανισμούς με αναπτήρες αφού δεν φέρουν κανένα έγκαυμα». Κι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της: “Τα ΜΜΕ καλύπτουν τα ρεζιλίκια του ΣΥΡΙΖΑ – Απάτη οι δήθεν βασανισμοί”. Όμως άλλα είδαν οι οχτώ ιατροδικαστές, με αποτέλεσμα ο ανακριτής να αναφέρει προς τον αρμόδιο εισαγγελέα, επισημαίνοντάς του ότι οι κρατούμενοι κατήγγειλαν βασανισμό: «Επειδή κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ανέκυψε γεγονός που διώκεται αυτεπαγγέλτως, ήτοι τα εγκλήματα: α) της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από κοινού κατά συρροή τετελεσμένη και σε απόπειρα [= κακούργημα], β) της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατά συρροή, γ) της παράνομης οπλοφορίας [ως προς το ηλεκτρονικό πιστόλι taser] και δ) της οπλοχρησίας, σας ανακοινώνουμε τις πράξεις αυτές και παρακαλούμε για τις δικές σας κατά τον νόμο ενέργειες».

Τελειώνει εδώ η υπουργική οίηση; Όχι. Ο Κώστας Αρβανίτης και η Μαριλένα Κατσίμη στην “Πρωινή ενημέρωση” της ΝΕΤ παρουσίασαν τις ιατροδικαστικές εκθέσεις και τις σχολίασαν:

Μ. Κατσίμη: «Βγήκαν και τα ιατροδικαστικά πορίσματα για τους 15 που συνελήφθησαν και έγραφε η “Guardian” και που ήθελε ο κ. Δένδιας να κάνει στην “Guardian” μήνυση.»

Κ. Αρβανίτης: «Δεν έκανε μήνυση;»

Μ.Κ.: «Δεν έκανε γιατί τα πορίσματα δείχνουν ότι όντως είναι κακούργημα.»

Κ.Α.: «Και θα παραιτηθεί τώρα;»

Μ.Κ.: «Δεν νομίζω ότι θα παραιτηθεί. Πάντως είναι περίεργο το ότι ο κ. Δένδιας είπε σαν να ήξερε τα πορίσματα, που αυτό κανονικά δεν γίνεται· που από τη μια είναι καλό –ότι δεν τα ήξερε τα πορίσματα– αλλά από την άλλη, πώς πας και το λες αυτό;»

Κ.Α.: «Και τώρα τι θα γίνει; Θα πει συγγνώμη;»

Μ.Κ.: «Δεν ξέρω…»

Κ.Α.: «Πω πω, δύσκολα για τον κ. Δένδια. Και είναι και κοντοχωριανός σου, είναι από την Κέρκυρα.»

Μ.Κ.: «Και είναι και σοβαρός άνθρωπος, έχω να πω.»

Αποτέλεσμα: Η εκπομπή κόπηκε, γιατί, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ Αιμίλιος Λιάτσος, οι δυο δημοσιογράφοι «με τα σχόλιά τους εμφανίστηκαν να προκαταλαμβάνουν το αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης»! Κατά την ΑΔΕΔΥ, που συνδέει το κόψιμο της εκπομπής με τη σύλληψη του Κ. Βαξεβάνη, «καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες λογοκρισίας, σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από τη διαφύλαξη του λειτουργήματος της έντιμης και ερευνητικής δημοσιογραφίας».

Ο Κώστας Βαξεβάνης συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να παραβιάζει προσωπικά δεδομένα, δημοσιεύοντας τη λίστα Λαγκάρντ. Η κατηγορία σε βάρος του ίσως στοιχειοθετηθεί. Όμως το πρόβλημα είναι αλλού: Ποια αίσθηση δικαίου εμπεδώνεται στην κοινωνία, όταν δύο υπουργοί υπεύθυνοι για τα οικονομικά τής χώρας δηλώνουν αναιδώς ότι “έχασαν” ένα ντοκουμέντο κρίσιμο για την αποκάλυψη φοροδιαφυγής μεγάλης κλίμακας, που κατά την κοινή γνώμη θίγει πολιτικούς ή άλλους φίλους τους, και κυκλοφορούν μήνες και χρόνια ελεύθεροι και ακαταδίωκτοι, ενώ ένας δημοσιογράφος, μόλις επιχειρήσει να δημοσιεύσει αυτό το ντοκουμέντο, συλλαμβάνεται αυτοστιγμεί και παραπέμπεται σε δίκη; Και ποια αίσθηση δικαίου εμπεδώνεται, όταν διώκεται μεν ο Κ. Βαξεβάνης για τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά δεν συλλαμβάνεται και δεν διώκεται ο Σταύρος Ψυχάρης, όταν δημοσιεύει στα “Νέα” τα ποσά που δήλωσαν στην εφορία διάφοροι καλλιτέχνες;

Κι ένα ακόμη: Ο Α. Χονδρογιάννης συνελήφθη στο σπίτι του στην Κέρκυρα, μετά από μήνυση αστυνομικών, γιατί είχε αναρτήσει στον ιστότοπό του φωτογραφίες αστυνομικών να εμπλέκονται σε μικρής έκτασης επεισόδια με μέλη τής Αντ.Αρ.Συ.Α. και να συνομιλούν με μέλη τής “Χ.Α.”. Οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, βαριές: έργω εξύβριση, παραβίαση του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα και διασπορά ψευδών ειδήσεων που μπορούν να θίξουν το κύρος της χώρας!

Δεν είναι για γέλια: Οι “αγορές” ενοχλούνται και από τη δημοκρατία.

Advertisements