Στις 23 του περασμένου Ιουλίου πολίτες τής Πρέβεζας αντιτιθέμενοι στην κατασκευή τού λιμενικού έργου στον Παντοκράτορα, στην Παργινόσκαλα, παραστάθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εξέθεσαν τους λόγους τής αντίθεσής τους. Για την ουσία τού θέματος και τα επιχειρήματα κατά του έργου γράφτηκαν πολλά σ’ όλο τον τοπικό τύπο.

Σ’ εκείνη τη συνεδρίαση στο πλευρό των διαμαρτυρομένων πολιτών τάχθηκε η μείζων αντιπολίτευση διά του επικεφαλής της, η “Λαϊκή Συσπείρωση” κι ο “Δημόσιος Χώρος”. Ο Σ. Γιαννάκης κι ο Γ. Ρέντζος είχαν ταχθεί σαφώς κατά τού έργου και πριν από τις δημοτικές εκλογές τού 2010. Ο Γ. Νίτσας, της παράταξης “Ανάπτυξη τώρα”, απουσίαζε. Ο Δήμαρχος κι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας ζήτησαν χρόνο για να ενημερωθούν. Ο Δήμαρχος υποσχέθηκε ότι, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του, το θέμα θα συζητηθεί το συντομότερο, σε έκτακτη συνεδρίαση.

Έκτακτη συνεδρίαση δεν έγινε, με τη βοήθεια όμως του Αυγούστου οι εργασίες μέχρι τις 27 του μήνα, όταν έγινε τακτική συνεδρίαση και συζητήθηκε το θέμα, δεν είχαν προχωρήσει σε βαθμό τέτοιο, που οι εξαιτίας τους καταστροφές να μην είναι αναστρέψιμες. Στη συνεδρίαση κλήθηκε να υπερασπιστεί το έργο, που ξεκίνησε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας και συνεχίζεται από τη διάδοχό της Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Σ. Ιωάννου. Το υπερασπίστηκε, επίσης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Παντοκράτορας”, που πάντοτε δήλωνε υπέρμαχός του. Και γι’ αυτά τα επιχειρήματα επίσης έχουν γραφτεί πολλά.

Στη συζήτηση ο Δήμαρχος δήλωσε πως ενδεχομένως το έργο είναι υπερβολικό για το σκοπό που δηλώνεται ότι εξυπηρετεί, αλλά στη φάση που βρίσκεται είναι αργά για να σταματήσει. Υπέρ του έργου, με ή χωρίς επιφυλάξεις, τάχθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι το έργο αποφασίστηκε και εκτελείται από άλλους. Μπορούμε θεμιτά να υποθέσουμε ότι ο συλλογισμός αυτός συμπληρώνεται ως εξής: «Γιατί, λοιπόν, να φθαρούμε εμείς, εμπλεκόμενοι στις αντιπαραθέσεις;» Σύμφωνα μ’ αυτή τη λογική, το ζήτημα της αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης καταστροφής αξιολογείται ως υποδεέστερο της αποφυγής τής πολιτικής φθοράς. Εξαίρεση από τη μεριά τής πλειοψηφίας αποτέλεσε ο Τάκης Αυδίκος.

Την ίδια στάση κράτησαν και οι παρόντες σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ ο επικεφαλής τους και μέχρι πρόσφατα δηλωμένος πολέμιος του έργου απουσίαζε. Σταθερά κατά του έργου παρέμειναν η “Λαϊκή Συσπείρωση” κι ο “Δημόσιος Χώρος”. Ο Γιώργος Νίτσας απουσίαζε.

Ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι την ευθύνη για το έργο την ανέλαβε ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας, αρνούμενο να διατάξει την αναστολή τής εκτέλεσής του, όπως ζήτησαν οι πολίτες που προσέφυγαν σ’ αυτό. Το ότι οι πολίτες αυτοί προσέβαλαν –έστω και με δική τους υπαιτιότητα, πράγμα που δεν το δέχονται όλοι– λάθος απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, γεγονός που η τελευταία επικαλέσθηκε ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών τού ΣτΕ, και γι’ αυτό αυτή δεν μπόρεσε να ασχοληθεί με την ουσία τού θέματος, μάλλον δεν θεωρείται κρίσιμο από τον Αντιπεριφερειάρχη.

Μετά από δυόμιση περίπου ώρες συζήτησης, συχνά αρκετά έντονης, η έκπληξη για το ακροατήριο ήρθε από τη μεριά τού Προέδρου τού Συμβουλίου, που δήλωσε, όπως προφανώς η πλειοψηφία είχε προαποφασίσει, ότι δεν υπάρχει λόγος να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Παρά τις αντιρρήσεις τής “Λαϊκής Συσπείρωσης” και του “Δημόσιου Χώρου”, η απόφαση για μη απόφαση δεν άλλαξε. Η μείζων αντιπολίτευση δεν φάνηκε ενοχλημένη απ’ αυτό. Ο Γιώργος Νίτσας απουσίαζε.

Η δημοτική πλειοψηφία, λοιπόν, έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος να αποφασίσει αν πρόκειται για χρήσιμο αναπτυξιακό έργο, που ενδεχομένως αδίκως πολεμιέται από κάποιους ιδιότροπους ή εμπαθείς ή ιδιοτελείς, ή αν, αντιθέτως, προκαλείται ανεπανόρθωτη βλάβη στο τοπίο και το περιβάλλον από ένα προσχηματικό έργο, που εξυπηρετεί την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού τής Πρέβεζας, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, ή –το χειρότερο– που χωρίς περίσκεψιν κατασκευάζεται απλώς για την ικανοποίηση ανόητου αιτήματος της εκλογικής πελατείας κάποιων –κι ας πάει και το παλιάμπελο.

Κάποιοι πιστεύουν ότι έτσι κλονίζεται το κύρος ενός θεσμού, αφού ένα αιρετό αποφασιστικό όργανο υποβαθμίζεται σε θέατρο σκιών ή έστω φόρουμ ανταλλαγής απόψεων. Λέτε να έχουν δίκιο;

Advertisements