Α.

Με το θεατρικό παιχνίδι (Θ.Π.) επικοινωνούμε μέσω των αισθημάτων μας. Είναι μια διαδικασία ανοιχτή σε πολλές ιδέες και τάσεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς τομείς.

Στο πρόγραμμα που οργάνωσε η βιβλιοθήκη με θέμα την “Οδύσσεια”, μας έδωσε την δυνατότητα ν’ αναλύσουμε, ερμηνεύσουμε, αποκωδικοποιήσουμε τα σημερινά μηνύματα και να δημιουργήσουμε έτσι μια οδό προσέγγισης και επικοινωνίας του παιδιού με το βιβλίο.

Η διαδικασία αυτή για τα παιδιά ήταν κάτι μοναδικό, πρωτόγνωρο, μια “όμορφη περιπέτεια”, όπως τα ίδια την αποκάλεσαν, που στηρίχτηκε στις τεχνικές θεάτρου και Θ.Π. και ολοκληρώθηκε σε 4 φάσεις (πλην της παράστασης).

Β.

Περιπέτειες του Οδυσσέα.

Κλείσιμο ομάδας θεατρικού παιχνιδιού.

Περιπέτεια;

Περιπέτειες του Οδυσσέα;

Οι σταθμοί του Οδυσσέα, αλλά και ο γυρισμός του στην Ιθάκη στον τόπο προορισμού του, στο στόχο του, ολοκλήρωσαν γι’ αυτόν αυτό που λέμε περιπέτεια;

Ή μήπως όλη του η ζωή ήταν μια περιπέτεια πριν και κατά το γυρισμό του στην Ιθάκη;

Μήπως η ζωή όλων μας είναι μια περιπέτεια;

Το πρόγραμμα που έγινε στα πλαίσια της βιβλιοθήκης ήταν για μας μια “όμορφη περιπέτεια”. Είχε άνοιγμα σε κάθε μορφή τέχνης –θεατρικό παιχνίδι, μουσική, χορό, θέατρο, αυτοσχεδιασμό, εικαστικά, ζωγραφική, κούκλα κ.τ.λ.–, σε κάθε μορφή γνώσης, όσο ο χώρος κι ο χρόνος μας επέτρεψαν.

Αρχίσαμε με κίνηση, ρυθμό, παιχνίδι. Τα σώματά μας γνωρίστηκαν και γνώρισαν τις περιπέτειες του Οδυσσέα, στηριζόμενα στην ελεύθερη έκφραση και δημιουργία, στον αυτοσχεδιασμό. Ακολούθησαν οι ομάδες ρόλων και συνεχίσαμε με τη δημιουργία δρώμενου. Άλλοτε όπως ο μύθος το ήθελε και άλλες φορές λειτουργώντας ανατρεπτικά.

Η διαδικασία αυτή συνεχίστηκε με την εικαστική δημιουργία της κάθε περιπέτειας σε τρισδιάστατη μορφή, από υλικά που υπάρχουν γύρω μας: κουτιά, εφημερίδες, νήμα, πέτρες, ξύλα, διάφορα είδη κόλλας, πλαστικά χρώματα κ.τ.λ. Τα παιδιά ήρθαν σ’ επαφή με τα υλικά, έμαθαν τη χρήση τους, έπαιξαν μ’ αυτά, συνεργάστηκαν για να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Όταν η χαρά, η γνώση, η συλλογικότητα, η διάθεση, το παιχνίδι, το γέλιο, ο στόχος ενωθούν, γεννιέται το υπέροχο παιδί της δημιουργίας. Δημιουργία όχι από ένα άτομο, αλλά από μια ομάδα που λειτούργησε από την αρχή μέχρι το τέλος συλλογικά. Ήταν για όλους μας ένα μοναδικό, ζωντανό, όμορφο ξεκίνημα για μια νέα χρονιά, μια νέα εποχή.

Μια περιπέτεια.

Υπεύθυνες εργαστηρίων,

Ευαγγελία Κατσαβάρου

Κυριακή Κάρτσακα

Advertisements