Έγγραφο του αναπληρωτή διοικητή τού Θεραπευτηρίου Λέρου προς τον Υπουργό υγείας: Οι ψυχασθενείς υποσιτίζονται

Το Μάιο του 2010 οι υπουργοί υγείας των χωρών του ΟΟΣΑ αποφάσισαν στο Παρίσι ότι σε περίοδο κρίσης ο τομέας της υγείας δεν πρέπει να “υποστεί περικοπές”. Σε αντίθετη περίπτωση, «το κόστος της υγείας που θα επιδεινωθεί θα είναι μεγαλύτερο από το όφελος των περικοπών». Σήμερα ο Λιαρόπουλος υποστηρίζει: «Από ό,τι γνωρίζω, το κύριο ζητούμενο στο μνημόνιο είναι η συνολική δαπάνη υγείας να μην υπερβεί το 9% του ΑΕΠ και η δημόσια δαπάνη το 6%. Σήμερα, η χώρα έχει εκπληρώσει και τους δύο αυτούς στόχους.»Ο κ. Γιούνκερ όμως δεν είναι ευχαριστημένος: Απαιτεί περισσότερη οικονομία, που οδηγεί σε κλείσιμο των υπολοίπων νοσοκομείων στη Ήπειρο και στη διπλανή Λευκάδα.

Ήδη τα νομαρχιακά νοσοκομεία απαξιώνονται με ταχυτάτους ρυθμούς και πάνε για κλείσιμο Δεν διορίζονται νέοι γιατροί και προσωπικό, δεν υπάρχουν τα στοιχειώδη για ιατρικές πράξεις: γάζες, σύριγγες και γάντια. Κόβουν τις εφημερίες των γιατρών. δεν πληρώνουν τα νυχτερινά στις νοσοκόμες, αδιαφορώντας πλήρως για την υγεία των χιλιάδων συμπολιτών μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχει κενό κρεβάτι για ένα νέο νεφροπαθή σε όλη τη δυτική Ελλάδα, ούτε στις ιδιωτικές κλινικές· έτσι, αναγκάζεται να κάνει αιμοκάθαρση στην Αθήνα! –κι ας υπάρχουν μηχανήματα νεφρού στην αποθήκη στο νοσοκομείο της Πρέβεζας.

Απ’ ό,τι φαίνεται, ότι το κενό δεν θα το καλύψει ούτε η ιδιωτική πρωτοβουλία, με τη μεσαία τάξη να εξαθλιώνεται, με αποτέλεσμα, όσοι ζουν στην περιφέρεια, ακόμη και οι πλούσιοι, να μην έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις παροχές υγείας.

Οδηγούμαστε σε ανθρωπιστική κρίση, και αμερικανοποίηση της υγείας, με τις θανάσιμες ανισότητες που χαρακτηρίζουν τις Η.Π.Α. Όποιος αμφιβάλλει, δεν έχει παρά να παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ για την υγεία Sicko”, του Μάικλ Μουρ. Στην Αμερική σήμερα μια πλούσια οικογένεια κατέχει πλούτο όσο ογδόντα εκατομμύρια φτωχοί αμερικανοί.

Νίκος Λιβιεράτος

ιατρός καρδιολόγος

ΥΓ. Κι ενώ το κοινωνικό κράτος διαλύεται –για να έρθουμε στα δικά μας–, συνεχίζεται η κατασπατάληση δημόσιων και κοινοτικών πόρων σε έργα αντιαναπτυξιακά και καταστροφικά για το περιβάλλον, με τη συμμετοχή και ανοχή των τοπικών αρχών, όπως το πάρτυ τσιμέντου, που αφορά όλη την ακτή της Πρέβεζας: Παντοκράτορα, Κυανή Ακτή, μαρίνα και τα 4 στρέμματα δρόμο μέσα από το στρατόπεδο, πρώην κάστρο της Μπούκας στα Παλιοσάραγα, που είναι έτοιμο να οικοπεδοποιηθεί. Μεγαλύτερα αλλά και μικρότερα κατασκευαστικά συμφέροντα είναι έτοιμα να επωφεληθούν στο όνομα της ανάπτυξης και ελάχιστων θέσεων εργασίας, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημία στο περιβάλλον και στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας.

Θα παραμείνουμε σιωπηλοί, μοιραίοι και άβουλοι σε αυτά που σχεδιάζουν η εσωτερική και εξωτερική τρόικα που κυβερνά; Στο χέρι μας είναι να αντιδράσουμε.

Advertisements