Με την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του λιμενικού – αλιευτικού καταφυγίου στον Παντοκράτορα, οι αντιδράσεις της πρεβεζάνικης κοινωνίας κλιμακώνονται.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένεται απόφαση. Παράλληλα κατόρθωσε να δημιουργηθεί ένα κίνημα συμπαράστασης κατά του έργου και να αναπτυχτεί ένας σοβαρός προβληματισμός για τη σκοπιμότητά του και για το είδος της ανάπτυξης πού θέλουμε. Με μπαράζ άρθρων από φορείς, από συλλόγους, από γνωστά πολιτικά πρόσωπα –όπως ο πρώην δήμαρχος κ. Γιαννούλης– αποκαλύπτονται ο προσχηματικός χαρακτηρισμός του άχρηστου και επιβλαβούς έργου ως αλιευτικού καταφυγίου και τα κατασκευαστικά και άλλα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται επιμελώς πίσω από τις δήθεν ανάγκες των ελάχιστων ψαράδων του Παντοκράτορα: εκβραχισμοί και εκβαθύνσεις υδάτινης επιφάνειας 4.700 τ.μ. μέχρι βάθος 3 μέτρων, εκσκαφές μεγάλου διαύλου ναυσιπλοΐας μέχρι βάθος 4 μέτρων, κρηπίδωμα 122 μέτρων προεκτεινόμενο με τη μορφή τσιμεντένιας προβλήτας για άλλα 40 μέτρα, κυματοθραύστες μήκους 165 μέτρων και ύψους από τη θάλασσα 3,50 μέτρων, για πέντε ψαράδες του Παντοκράτορα που ούτε τα ζήτησαν, ούτε τα θέλουν. Ακόμη, υποστηρίζεται από κάποιους ότι με το έργο εξυπηρετείται ένα σχέδιο απομάκρυνσης των ψαράδων από το λιμάνι της Πρέβεζας προς όφελος της παραχωρημένης σε ιδιώτη μαρίνας.

Στη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, μετά από την ανάπτυξη των θέσεων της Πρωτοβουλίας Πολιτών Πρέβεζας κ. Σαπφώς Αλφαντάκη, όλες οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης τοποθετηθήκαν κατά του έργου. Ο Δήμαρχος θεώρησε πολύ σοβαρό το θέμα, ζήτησε πληροφόρηση και προθεσμία να το μελετήσει με τη νομική του υπηρεσία. Υποσχέθηκε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου γι’ αυτό αποκλειστικά το θέμα.

Ο σχεδιασμός του έργου οδήγησε σε σφοδρή αντιπαράθεση μεγάλου μέρους της πρεβεζάνικης κοινωνίας με τον πρώην δήμαρχο και τον πρώην νομάρχη. Φαίνεται ότι το όνομα Ιωάννου στοιχειώνει τον Παντοκράτορα καθόσον επί νομαρχίας Β. Ιωάννου έγινε η μελέτη του και με την κάλυψη του σημερινού αντιπεριφερειάρχη Σ. Ιωάννου αρχίζει η κατασκευή του κι η καταστροφή του Παντοκράτορα. Ας αναλογισθεί ο κ. αντιπεριφερειάρχης τις ευθύνες του για την καταστροφή του τοπίου της ακτής Παντοκράτορα, τη στιγμή που εκκρεμεί ακόμα ο έλεγχος της νομιμότητας του έργου· και ας θυμηθεί τη βιωματική σχέση των Πρεβεζάνων με την ακτή αυτή.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας κ. Κ. Μπάρκας καταθέτει ερώτηση στη βουλή για τη σκοπιμότητά του και για τα εκατομμύρια που πετιούνται σε συνθήκες οικονομικής χρεοκοπίας της χωράς, για να καταλήξουν πάλι στις τσέπες των εθνικών εργολάβων. Στο μεταξύ το έργο συνεχίζεται, δεκάδες μηχανήματα καταστρέφουν το παλιό πεδίο βολής, που σήμερα είναι περιαστικό άλσος, αλλά και τα βράχια του Παντοκράτορα, δημιουργώντας ένα σεληνιακό τοπίο.

Τα λόγια τέλειωσαν· είναι καιρός για δράση. Η επιτροπή αγώνα κατά του έργου προετοιμάζει δράσεις και καλεί όλους τους Πρεβεζάνους σε κινητοποιήσεις, για να σταματήσει το έργο.

Advertisements