Αν θα φύγουμε από το ευρώ θα γίνουμε Ρουμανία, είναι μόνιμα η επωδός κομμάτων που υποστηρίζουν την πάση θυσία παραμονή μας στη νομισματική ένωση. Μια και βρέθηκα στη Ρουμανία, σχημάτισα την εντύπωση ότι oι Ρουμάνοι είναι σε καλύτερη κατάσταση από εμάς και προσπάθησα να το αποδείξω. Άρχισα να συγκρίνω τις τιμές στα σούπερ μάρκετ σε σχέση με το βασικό μισθό και σας τα παραθέτω.

½ κιλό ψωμί κοστίζει 1 λέι (1 ευρώ =4,5 λέι).

1 κιλό πατάτες 0,50 λέι.

1 κιλό χοιρινό 16- 18 λέι.

1 κιλό ηλιέλαιο 5-7 λέι.

1 κιλό ντοματες 2-3 λέι.

Το γάλα 3-5 λέι.

Το ελληνικό καρπούζι 1,5 λέι.

Σε γενικές γραμμές τα βασικά προϊόντα του καλαθιού της νοικοκυράς είναι τρεις με τέσσερες φόρες κάτω από τα αντίστοιχα δικά μας. Το περίεργο είναι ότι και τα ελληνικά προϊόντα, π.χ. σαλάμια “Υφαντής”, ελληνικά καρπούζια, είναι πιο φτηνά. Αν παραβάλουμε τις τιμές με το μέσο μισθό ή τη σύνταξή τους, που είναι στα 300 ευρώ, τότε η αγοραστική τους αξία είναι περίπου η ιδία ή και μεγαλύτερη από του μέσου μισθού της Ελλάδας, που είναι περίπου –ας πούμε– ακόμα 700 ευρώ. Eκεί έγινε και μια μικρή αύξηση του μισθού τους, παρά την αντίδραση του ΔΝΤ. Στην Ελλάδα έχουμε στασιμοπληθωρισμό. Ανεβαίνουν οι τιμές και μειώνονται οι μισθοί, ελέω τρόικας και μνημονίων.

Το χρέος της Ρουμανίας είναι γύρω στα 30 δισ. και μάλλον πιεστήκαν να τεθούν κάτω από τον έλεγχο του ΔΝΤ, χωρίς να χρειάζεται. Η διαφθορά ζει και βασιλεύει κι εκεί, αλλά χώνουν φυλακή περισσότερους πολιτικούς από εδώ. Και, για να κυριολεκτήσουμε, εδώ μόνο ένας είναι στη φυλακή και, όπως φαίνεται, θα του φορτώσουνε όλες τις αμαρτίες του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που κυβερνούσε αυτά τα χρόνια.

Η παραγωγική βάση της Ρουμανίας είναι τεράστια. Έχει πετρέλαιο και πολύ καλύτερες προοπτικές από εμάς. Η ανεργία είναι στο 7%.

Επομένως, η απειλή ότι θα γίνουμε Ρουμανία δεν είναι πλέον απειλή: Φρόντισε η τρόικα να μας εξαθλιώσει πολύ περισσότερο από αυτούς. Όπως καταλαβαίνετε, ανεξάρτητα αν θα έχουμε ευρώ ή όχι, πιο κάτω δεν γίνεται να πάμε. Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται και είναι σίγουρο πως, όταν τελειώσουν τα μπάνια του λαού, θα είναι λίγα τα ψωμιά της εσωτερικής τρόικας πού μας κυβερνά.

Ο Θερσίτης

Advertisements