Αφαίρεση πλακών αμιάντου από στέγαστρα στο κάστρο του Αγίου Ανδρέα (μετά από σχετικό δημοσίευμα του Φόρουμ, φ. 41/Απρ. ’11)

Διάβαζα πρόσφατα την παρακάτω “είδηση”:

«Η Περιφέρεια Ηπείρου – Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας έχει πάρει απόφαση εδώ και καιρό να αντικατασταθούν τα στοιχεία από αμίαντο στις στέγες των κτιριακών εγκαταστάσεων στην Παιδόπολη Ζηρού, όπου φιλοξενείται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας, και οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο αμίαντος θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα υλικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος. Υπάρχει ακόμη και σήμερα στις οικοδομές, στις παλαιότερες σωληνώσεις ύδρευσης και θέρμανσης, στις πλάκες πολλών φούρνων, στα τακάκια των φρένων πολλών οχημάτων και αλλού. Πρόκειται για ένα συνδυασμό ορυκτών, η χρήση του οποίου έχει συνδεθεί με πλήθος σοβαρών ασθενειών αλλά και με μεγάλους κινδύνους για το περιβάλλον… Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται ενέργειες αντικατάστασης στοιχείων αμιάντου στην περιοχή μας…» (πηγή www.atpreveza.gr).

Μερικές σκέψεις πέρασαν από το μυαλό μου. Καλών προθέσεων η κίνηση. Ο αμίαντος είναι όντως επικίνδυνο υλικό (τόσο για την υγεία των ανθρώπων όσο και για το περιβάλλον). Ελαχίστων διαστάσεων ίνες του ταξιδεύουν στην ατμόσφαιρα, μπορούν να “καρφωθούν” στις κυψελίδες των πνευμόνων, όπου εκεί “δουλεύοντας” να προκαλέσουν βαριές και μη αναστρέψιμες βλάβες. Όμως η απομάκρυνση των στοιχείων αμιάντου από τα κτήρια πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένα συνεργεία και η περαιτέρω διαχείρισή τους είναι μια άκρως περίπλοκη διαδικασία. Φαντασθείτε, τα συνεργεία που αντικατέστησαν τα στοιχεία αμιάντου από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θύμιζαν ομάδες αστροναυτών (με στολές, σωλήνες εισπνοής κ.λπ.).

Εδώ η αφαίρεση από ποιους γίνεται άραγε; Με ποιόν τρόπο; Και πού πηγαίνουν τα αφαιρούμενα στοιχεία; Μερικές φορές οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

Απόθεση σπασμένων στοιχείων αμιάντου οπουδήποτε: στην Αγία Τριάδα, στο Βαθύ, στην Ταράνα, στη Νικόπολη ή όπου αλλού βολεύει…

Δεν είναι πάντα απλά τα πράγματα. Μερικές φορές μάλιστα μπορούν να γίνουν και χειρότερα.

ΔιΠ

Advertisements