Η Μεσόγειος από το διάστημα

Στην τελευταία προεκλογική περίοδο είδαμε πώς πανικοβλήθηκαν και συσπειρώθηκαν τα ΜΜΕ, κόμματα αλλά και εξωτερικές (μεγάλες) δυνάμεις για να μη βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα. Βάλανε το δίλημμα ευρώ ή δραχμή και απείλησαν ότι θα βγάλουν την Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ, θα σταματήσουν την οικονομική βοήθεια –απείλησαν, παραπληροφόρησαν και τι δεν έκαναν. Τι τους φόβισε και τι θα άλλαζε άραγε αν έπαιρνε το αριστερό κόμμα την εξουσία; Μήπως θα τους χάλαγε το σχέδιο-πείραμα για την Ελλάδα, με σκοπό την οικονομική εξάντληση των Ελλήνων και την κατασπάραξη του πλούτου της χώρας και, τελικά, την οικονομική κατοχή της;

Μέχρι τώρα η λεγόμενη τρόικα μαζί με τις διεφθαρμένες-υποταγμένες κυβερνήσεις της χώρας δούλευαν πιστά προς όφελος της λεγόμενης “αγοράς”. Γιατί όμως αυτή η συγκεκριμένη χώρα; Πώς τη θυμήθηκαν τώρα; Υπάρχουν κι άλλες χώρες που χρωστάνε και έχουν μεγαλύτερο πλούτο. Γιατί διάλεξαν να αρχίσουν από την Ελλάδα; Μήπως το θέμα δεν είναι μόνο αυτά τα δισ. που χρωστάει; Μήπως είναι κυρίως πολιτικο-γεωσρατηγικό και λιγότερο οικονομικό; Μήπως θέλουν κυβερνήσεις στην Ελλάδα υποταγμένες σε οποιαδήποτε απόφαση των μεγάλων δυνάμεων; Μια κυβέρνηση που να μη σταθεί εμπόδιο στο σχέδιο της ενεργειακής σύνδεσης Ευρώπης – Ισραήλ, της στρατιωτικής επικράτησης και του ελέγχου της Μεσογείου, που χωρίς την αποδυνάμωση των χωρών του ευρωπαϊκού νότου και τον έλεγχο των φλεγόμενων χωρών της βόρειας Αφρικής θα έμοιαζε απίθανο να εφαρμοσθούν; Είναι φανερό ότι χωρίς το ναι της Ελλάδας δεν θα μπορούσαν να έχουν και να κατέχουν τη Μεσόγειο θάλασσα.

Αν έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμφωνούσε με την ΑΟΖ. Θα καταργούσε τη συνθήκη κοινής άμυνας με το Ισραήλ, που είχε υπογράψει για την Ελλάδα ο τότε υπουργός άμυνας Ά. Τσοχατζόπουλος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την επιβεβαίωσε ο Σαμαράς με την επίσκεψή του στο Ισραήλ από την θέση της αντιπολίτευσης, πριν ακόμη γίνει πρωθυπουργός. Δεν θα δεχόταν την ανάμιξη του στρατού της χώρας σε πολέμους της Αμερικής και του Ισραήλ. Θα έσπαζε τον αεροπορικό διάδρομο (Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα – … – Αζερμπαϊτζάν ), με τον οποίο τα αεροπλάνα του Ισραήλ θα προσπαθήσουν να φτάσουν στο Ιράν παρακάμπτοντας την Τουρκία. Θα συνήπτε σχέσεις με εν δυνάμει ανερχόμενες προοδευτικές αραβικές κυβερνήσεις και θα στεκόταν αλληλέγγυος με τους λαούς που παλεύουν για την ελευθερία και τη δημοκρατία στην περιοχή. Θα προσέβαλλε τους τωρινούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης· αυτό θα ήταν κολλητικό και θα ακολουθούσαν το παράδειγμα άλλα προοδευτικά κόμματα της Ευρώπης, επειδή υπάρχουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που νιώθουν αυτή την ανισότητα και αδικία που υπάρχει στη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χάλεντ Καμπάνι

Advertisements