Μπροστά στην καθημερινή κατάρρευση της υγείας, της εργασίας, της ίδιας της δυνατότητας επιβίωσης των ανθρώπων και ευρισκόμενοι, όπως όλοι οι δείκτες δείχνουν, στην αρχή μιας ανθρωπιστικής κρίσης, οι κινήσεις αλληλεγγύης και ειδικότερα τα ΚΙΑ (Κοινωνικά Ιατρεία Αλληλεγγύης) πολλαπλασιάζονται σε όλη την Ελλάδα.

Στα πλαίσια του συντονισμού της δράσης τους, η οποία κρίνεται αναγκαία στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα στις 9/6, στο χώρο του αεροδρομίου του Ελληνικού, όπου συμμετείχε και εκπρόσωπος του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας στο πάνελ με θέμα το ρόλο των κοινωνικών ιατρείων.

K.M.

 

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού διεξήγαγε με επιτυχία την προγραμματισμένη ημερίδα της 9-6-2012, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης με θέμα “Η Κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας και ο Ρόλος των Κοινωνικών Ιατρείων”. Βασικοί ομιλητές ήταν οι Στ. Κωσταρίδου (Παιδίατρος, Διευθύντρια Γεν. Νοσ. Παίδων Πεντέλης), Εμμ. Παπαδακάκης (Ορθοπεδικός, Διευθυντής ΙΚΑ Αγ. Δημητρίου), Ι. Μαραγκός (Οδοντίατρος, Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης), Γ. Βήχας (Καρδιολόγος), Μ. Ρώτα (Ψυχολόγος), όλοι εθελοντές του ΜΚΙΕ. Ακόμα, το λόγο πήραν οι Κων. Λιβαδάς (Ιατρός, Εκπρόσωπος Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδας), Θ. Κομνής (Οδοντίατρος, εκπρόσωπος Κοινωνικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης), Π. Μιχελάκου (Παιδοψυχίατρος, εκπρόσωπος Κοινωνικού Ιατρείου Πρέβεζας) και Ευγ. Θάνου (Γενική Διευθύντρια Γιατρών του Κόσμου). Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Βούλας και Βουλιαγμένης, ο οποίος παρίστατο στην ημερίδα, απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης που επιβάλλει η εποχή, καθώς και οι συνθήκες εξαθλίωσης τις οποίες βιώνει μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας.

Πυρήνας των ομιλιών ήταν η ζοφερή πραγματικότητα στον τομέα της υγείας, όπως τη βιώνουν οι γιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας αλλά και αυτοί των κοινωνικών ιατρείων. Κοινός τόπος ήταν ότι τα Κοινωνικά Ιατρεία δρουν βάσει των σαρωτικών αλλαγών που έχει δημιουργήσει η κρίση στον χώρο της υγείας και δεν επιδιώκουν να υποκαταστήσουν το έργο που οφείλει να παρέχει η Πολιτεία. Ακόμα, έμφαση δόθηκε στο χαρακτήρα των Κοινωνικών Ιατρείων, τα οποία λειτουργούν τόσο ως χώρος αλληλεγγύης όσο και ανατροπής.

Ο Γιώργος Βήχας, καρδιολόγος, εθελοντής του ΜΚΙΕ, τόνισε τα εξής:

«Τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα βιώνουμε μια βίαιη και ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου. Η ανεργία, η δραματική μείωση μισθών και συντάξεων και οι απάνθρωποι και υπέρογκοι φόροι και χαράτσια οδηγούν ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού σε οικονομικό αδιέξοδο και στην απώλεια της ασφαλιστικής κάλυψης. Ταυτόχρονα βλέπουμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας να καταρρέει, την κοινωνική και προνοιακή πολιτική να εξαφανίζονται. Υπάρχει όμως και η φωτεινή πλευρά της κρίσης, η αλληλεγγύη. Τα Κοινωνικά Ιατρεία προσφέρουν δύο βασικά εφόδια στον ανήμπορο και φοβισμένο πολίτη, ελπίδα και αξιοπρέπεια. Δύο όπλα που τον μετατρέπουν από ανήμπορο και φοβισμένο πολίτη σε μαχητικό οπλίτη. Ένας πολίτης-οπλίτης, που μπορεί πλέον να αντισταθεί και να ανατρέψει όλα εκείνα τα σχέδια που τον έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση και το μαρασμό.»

Η Μαρία Ρώτα, ψυχολόγος, εθελόντρια του ΜΚΙΕ, σχολίασε:

«Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ παύουν να αισθάνονται μόνοι και αβοήθητοι. Το Μητροπολιτικό Ιατρείο αρχίζει να γίνεται ένα σταθερό σημείο αναφοράς και στήριξης στη ζωή τους. Τα περισσότερα από τα άτομα αυτά έχουν επισκεφθεί τουλάχιστον άλλες δύο ειδικότητες εθελοντών γιατρών και θεραπευτών. Αυτό αυτόματα τους δημιουργεί ένα σημαντικό αίσθημα ασφάλειας, μέσα σε ένα ευρύτερο κλίμα απόλυτης ανασφάλειας, και τους ενισχύει πολύ και το αίσθημα της αυτοεκτίμησής τους. Εκφράζουν ευγνωμοσύνη και ικανοποίηση για την ύπαρξη αυτού του ιατρείου.»

Η Σταυρούλα Κωσταρίδου, Διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, εθελόντρια του ΜΚΙΕ, έθιξε το πώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται την οικονομική κρίση:

«Δεν μπορούμε να κρυφτούμε από τα παιδιά. Πρέπει να τους μιλήσουμε ειλικρινά –αποφεύγοντας, όμως, τις υπερβολές. Πρέπει να βλέπουμε ειδήσεις μαζί με τα παιδιά και να σχολιάζουμε τα τεκταινόμενα.»


Αθανάσιος Καπράλος

Advertisements