Με την ανάδειξη του Φιλιππιαδιώτη βουλευτή Κώστα Μπάρκα, όταν για πρώτη φορά βγαίνει αριστερός βουλευτής στο νόμο, η μνήμη μάς πηγαίνει προς τα πίσω: στον αγώνα και τις διώξεις που υπέστησαν εκατοντάδες αγωνιστές της αριστεράς, αλλά κι άλλοι δημοκρατικοί Πρεβεζάνοι που αγωνίστηκαν μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στη σημερινή νίκη, που θα φάνταζε τότε απίστευτη: Αριστερός βουλευτής στο νομό, και μάλιστα από τη Φιλιππιάδα, που πριν 50 χρόνια ήταν έδρα παρακρατικών συμμοριών της δεξιάς. Επίσης πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην πόλη της Πρέβεζας αλλά και στη Δ.Ε. Πρέβεζας με 8 περίπου μονάδες μπροστά από τη ΝΔ!

Μας το χρωστούσε η ιστορία, το χρωστάμε και αφιερώνουμε την επιτυχία μας στους αγώνες των δημοκρατικών Πρεβεζάνων που άνοιξαν τον δρόμο για να φτάσει σήμερα να αναδείξει ο λαός της Πρέβεζας το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στην πόλη αλλά και στο Δήμο της Πρέβεζας.

Μια αναδρομή στις εφημερίδες της περιοχής καθώς και στις φωτογραφίες από το βιβλίο του Ηλία Λιβιεράτου “Σε παίρνω σαν μήνυμα του μέλλοντος” μας θυμίζουν την εποχή εκείνη.

 

Στις 9 Νοεμβρίου 1961 δημοσιεύεται επιστολή δικαστικού αντιπροσώπου σε εκλογικό κέντρο χωριού 20 χιλιόμετρα μακριά από τη Φιλιππιάδα, στην οποία καταγγέλλει ότι Ταγματάρχης των ΤΕΑ την ημέρα των εκλογών έβγαλε λόγο στο καφενείο του χωριού, καλώντας τους κατοίκους να ψηφίσουν ΕΡΕ. Παράλληλα αναφέρει ο δικαστικός αντιπρόσωπος πως χωροφύλακας του ζήτησε να παραμείνει στην αίθουσα κατά τη διαλογή. Άλλοι καιροί, άλλα ήθη…

Και για να μην ξανασυμβούν αυτά χρειάζονται αγώνες από τους νεότερους και η περιφρούρηση της νομιμότητας και του συντάγματος μας, που αναιδέστατα παραβιάζει ο νεοφιλελευθερισμός και τα κόμματα που τον υπηρετούν. “Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα”, είχε πει ο αείμνηστος Ηλίας Ηλιού και επανέλαβε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας.

Advertisements