FredBoissonas, Κρεοπωλεία στην Παραμυθιά, 1913

Χαρακτηριστικά μαζικού κόμματος προσδίνουν τα εκλογικά αποτελέσματα της 17ης Ιούνη στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και στη Θεσπρωτία μετά το τέλος της προεκλογικής μάχης που δόθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, μια και ο δικομματισμός έχει βαθιές ρίζες και αντοχές στον ακριτικό νομό μας.

Ενώ στις εκλογές της 6ης Μάη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έλαβε ποσοστό 13,85%, που υπολειπόταν περίπου 3% του πανελλαδικού ποσοστού 16,72%, ακολούθησε το πανελλαδικό ρεύμα ανόδου (περίπου 10%) και έλαβε ποσοστό 23,3% στη Θεσπρωτία, έναντι του πανελλαδικού 26,9%. Στις αστικές και ημιαστικές περιοχές του νομού, όπως π.χ. στις έδρες των τριών καλλικρατικών δήμων, τα εκλογικά ποσοστά ήταν κοντά στον πανελλαδικό μέσο όρο (δηλαδή πόλη Ηγουμενίτσας 26,77%, πόλη Παραμυθιάς 25,04%, πόλη Φιλιατών 26,57%). Επίσης σε Παραπόταμο (έδρα πρώην Δήμου Παραποτάμου, 23,27%), Σαγιάδα (έδρα πρώην Δήμου Σαγιάδας, 26,75%), Γαρδίκι (έδρα πρώην Δήμου Αχέροντα, 30,65%), Πέρδικα (έδρα πρώην Κοινότητας Πέρδικας, 22,4%) τα αποτελέσματα είχαν μάλλον τα ίδια χαρακτηριστικά. Σημαντική υστέρηση υπήρξε στην περιοχή της έδρας του πρώην Δήμου Μαργαριτίου, όπου ο συνδυασμός μας έλαβε 8,94%. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως από λάθος της Περιφερειακής Ενότητας σε περίπου 16 εκλογικά τμήματα του νομού διανεμήθηκαν τα παλιά ψηφοδέλτια (της 6ης Μάη). Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Εκλογικής Επιτροπής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και παράσταση διαμαρτυρίας στον εκλογικό έφορο, (ο οποίος έδωσε προφορική οδηγία στις εκλογικές επιτροπές να δεχθούν σαν έγκυρα τα ψηφοδέλτια μια και δεν αλλοιώνεται η βούληση ψήφου των εκλογέων), τα ψηφοδέλτια αντικαταστάθηκαν και δεν προέκυψε πρόβλημα παρά τις ενστάσεις σε 6 εκλογικά τμήματα των εκλογικών αντιπροσώπων ΚΚΕ και ΝΔ. Μόνο σε ένα εκλογικό κέντρο στο Μαργαρίτι, η εκλογική επιτροπή έκρινε άκυρα 25 παλιά ψηφοδέλτια (της 6ης Μάη).

Τώρα, όσον αφορά τη συμπεριφορά των θεσπρωτών εκλογέων σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου, θα πρέπει να δούμε πως το ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας ορισμένα νέα επαγγελματικά στελέχη του (αντί του πρώην βουλευτή του Χρήστου Κατσούρα) κράτησε το μεγαλύτερο μέρος των εκλογικών του δυνάμεων (από 19,93 πήγε στο 17,5%, -900 ψήφοι), ενώ κόμματα που τοποθετούνται στο ευρύτερο αριστερό φάσμα έχασαν αρκετό μέρος της εκλογικής τους δύναμης. Πιο συγκεκριμένα ΚΚΕ -866 ψήφοι, Οικολόγοι -475 ψήφοι, ΑΝΤΑΡΣΥΑ -420 ψήφοι, ΚΚΕ (μ-λ) – Μ-Λ ΚΚΕ -180, Δεν πληρώνω -167, Κοινωνική Συμφωνία 152. Μπορούμε να υποθέσουμε πως οι περισσότεροι ψήφοι (μαζί με τους μισούς του ΠΑΣΟΚ) από τους προηγούμενους πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ενώ οι ψήφοι των μικρών κεντροδεξιών κομμάτων (Ανεξάρτητοι Έλληνες -988 ψήφοι, Δημοκρατική Συμμαχία 460 ψήφοι, Δημιουργία ξανά + Δράση -466 ψήφοι, ΛΑΟΣ -356, ΟΧΙ-ΕΠΑΜ 351, Χρυσή Αυγή -218 ψήφοι) μαζί με τους άλλους μισούς του ΠΑΣΟΚ πήγαν στη ΝΔ και έτσι η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ παρέμεινε στο 11%.

Θα πρέπει τώρα να οργανωθούν προσεκτικά τα επόμενα βήματα, ώστε ο κόσμος που ψήφισε το συνδυασμό μας ή συναντήθηκε μαζί του στις προεκλογικές μας δράσεις να μπορέσει να μας ακολουθήσει (και να μη χαθεί στο δρόμο). Πρέπει να βρεθούν τρόποι ο κόσμος αυτός να εκφραστεί μαζί μας δημιουργικά, αποκτώντας σταδιακά πολιτικό και οργανωτικό χαρακτήρα και χαρακτηριστικά. Η προσπάθεια για κοινή δράση της αριστεράς θα πρέπει να συνεχιστεί, μια και αρκετός κόσμος μας ψήφισε παρά την υποτονική μας δράση τοπικά το τελευταίο διάστημα. Ίσως ο κόσμος αυτός επηρεάστηκε από τη συντηρητική στροφή της ΔΗΜΑΡ και την ανθενωτική και δογματική στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα. Επίσης δεν ακολούθησε την εξωκοινοβουλευτική αριστερά παρά την κινηματική της δράση τοπικά και πανελλήνια, εμπιστευόμενος μάλλον την κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που του έδινε ελπίδα.

Τελειώνοντας, θα πρέπει όλοι μας να προβληματιστούμε και να βρούμε τρόπους απάντησης στην παγίωση του σοβαρού εκλογικού ποσοστού της Χρυσής Αυγής.

Σ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας

Advertisements