Σπύρος Βαγγελάκης, Η Maria João στην Πρέβεζα

Στις 25 και 26 Μαΐου, στο καθιερωμένο πια PrevezaJazzFestival, καταξιωμένα καλλιτεχνικά σχήματα από την Ευρώπη συναντήθηκαν με τοπικά και ελληνικά, παράγοντας, καθώς διαβάζουμε στον ιστότοπο του φεστιβάλ (http://www.wix.com/prevezajazzfestival/2012), ένα πολιτιστικό προϊόν αντιπροσωπευτικό τής σύγχρονης πολυπολιτισμικής Ευρώπης. Στον παραλιακό πεζόδρομο της πόλης, μπροστά στο δικαστικό μέγαρο, με παρουσία και συμμετοχή περισσότερου κόσμου από κάθε προηγούμενη διοργάνωση, εμφανίστηκαν η εκπληκτική πορτογαλέζα τραγουδίστρια Maria João μετο συμπατριώτη της πιανίστα Mário Laginha –που ήταν και τα μεγάλα ονόματα του φεστιβάλ–, το κουϊντέτο τού Maris Briezkalns από τη Λετονία, ο Yuri Honing με τους Wired Paradise από την Ολλανδία και οι TubisTrio & The Sensation JazzBand από την Πολωνία· από την Ελλάδα οι Intravenus και το τοπικό σχήμα Διακρότημα (Σοφία Κυριάκη, Αποστόλης Παπουτσάκης και Ντίνος Γιαννακός). Οι συναυλίες, όπως πάντα, ήταν ελεύθερες στο κοινό.

Παράλληλα, για τα δέκα χρόνια του φεστιβάλ, το παράρτημα Πρέβεζας της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας πραγματοποίησε εκθέσεις φωτογραφίας σε στέκια τής πόλης και στις 24 του μήνα η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας πρόβαλε στο Πολιτιστικό Κέντρο την ταινία τού Olivier DahanLavieenrose” (“Ζωή σαν τριαντάφυλλο”) για τη ζωή τής Édith Piaf, που την ερμήνευσε η Marion Cotillard. Τις συναυλίες μετέδωσε ζωντανά –και ψηφιακά– ο σταθμός “Energy 93,4”.

Το φεστιβάλ υποστήριξαν οικονομικά η Περιφερειακή Ενότητα, ο Δήμος, το Επιμελητήριο και το Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας, πρεσβείες και ινστιτούτα από τη Λετονία, την Ολλανδία, την Πολωνία και την Πορτογαλία. Ξενοδοχεία τής περιοχής συμφώνησαν έκπτωση στις τιμές τους για το σαββατοκύριακο του φεστιβάλ, όμως τη συμφωνία ακούστηκαν διαμαρτυρίες πως κάποιοι δεν την τήρησαν.

Φαίνεται πως στο φεστιβάλ ανταποκρίνεται πια ευρύτερο κοινό, έχει αρχίσει να εντάσσεται στη ζωή τής πόλης και μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτιστικό γεγονός για όλη την περιοχή.

Advertisements