Το αμάξι με το ηλικιωμένο ζευγάρι έχασε την αριστερή στροφή, καβάλησε το ανάχωμα, σφηνώθηκε στις ράγες. Οι φωνές τους τράβηξαν τον γύρω κόσμο. Τέσσερις από τους τριάντα προσπάθησαν να βοηθήσουν. Έφεραν στα ίσια το αμάξι, έσπασαν το τζάμι, αλλά δεν είδαν το τρένο. Ούτε προφανώς το άκουσαν. Δεν σφύριξε εκείνη την ημέρα. Στο πέρασμά του παρέσυρε το ηλικιωμένο ζευγάρι και δύο από αυτούς. Μετανάστες από το Πακιστάν.

Η είδηση για το δυστύχημα στο Κρυονέρι Αττικής και για την εθνικότητα των δύο νεαρών, που θυσιάστηκαν προσπαθώντας να βοηθήσουν δύο έλληνες, έκανε το γύρο του κόσμου. Συνέβη, άλλωστε, σε μία περίοδο, προεκλογικά, που έχει κορυφωθεί το κυνήγι μεταναστών, οι δηλώσεις περί υγειονομικών βομβών, η “απολύμανση” ζωνών, οι εξαγγελίες για στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, οι διαβεβαιώσεις περί ανακατάληψης των πόλεων “μας”, οι συζητήσεις περί αποτελεσματικότητας του φράχτη, οι προτάσεις για ξερονήσια κ.ά.

Στο σημείο του δυστυχήματος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα”, έχουν μείνει δύο πλαστικά καπάκια από ζάντες, το παπούτσι ενός νεκρού και ένα σημείωμα: «Σας ευχαριστούμε που αλλάξατε τη ζωή μας». Εκεί γονατίζει και κλαίει κάθε μέρα ο Αχμάντ, ένας από αυτούς που γλίτωσαν. Ο Μασούντ ήταν ο άλλος. «Τουλάχιστον τριάντα άτομα βρίσκονταν εκεί, έλληνες και μετανάστες», λένε αυτόπτες μάρτυρες, «αλλά δεν βοηθούσε κανείς.»

Άδικο τέλος για τα δύο παιδιά στις ράγες του τρένου. Ο Χομαγιούντ Ανγουάρ βρέθηκε στο αυτοκίνητο. Δεν πρόλαβε να αντιδράσει στη θέα της αμαξοστοιχίας, απλά σήκωσε ψηλά τα χέρια. Είχε έρθει στην Ελλάδα το 2009, προκειμένου να πιάσει δουλειά και να βοηθήσει τους γονείς του. Η μεταφορά του κόστισε 7.500 ευρώ. Ένα ταξίδι 15 ημερών. Ο θείος του Κάσερ τον πήρε υπό την προστασία του. Του είχε πει να μην κυκλοφορεί στο κέντρο της Αθήνας, για να μη τον συλλάβουν χωρίς χαρτιά και τον απελάσουν. Το τελευταίο διάστημα μάθαινε ελληνικά στον Πολιτιστικό Σύλλογο Δροσιάς και εργαζόταν σε ξυλουργείο.

Ο Βακάρ Αχμέντ, το δεύτερο άτυχο θύμα, ζούσε στην Ελλάδα για οκτώ χρόνια και εργαζόταν ως κηπουρός. Εκείνος είχε ειδοποιήσει τα 4 παιδιά. «Αφήστε τη δουλειά, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», είπε. Με το που έφτασε στο σημείο βρήκε το πράσινο Rover στις ράγες, με τους δύο έλληνες εγκλωβισμένους μέσα. Ο Αχμέντ έσπασε το παράθυρο με κασμά και προσπάθησε να βγάλει τον οδηγό από μέσα. Ήταν ο μόνος που δεν πέθανε ακαριαία μετά τη σύγκρουση. Αυτόπτες μάρτυρες τον θυμούνται να φωνάζει βοήθεια από τα συντρίμμια. Αργότερα υπέκυψε.

Τα νέα έφτασαν εκείνη την ημέρα στα σπίτια των νεκρών στο Πακιστάν μέσα σε 10 λεπτά. Ο θείος του Ανγουάρ θα συνοδεύσει τους νεκρούς σε ένα ταξίδι τριάντα ωρών στην επιστροφή στην πατρίδα τους. «Είμαστε υπερήφανοι που τα παιδιά μας πέθαναν βοηθώντας», δήλωσε.

ΔιΠ (πηγές: news247.gr, εφημερίδα “Τα Νέα”)

Advertisements