Η ΕΜΕΙΣ Η ΑΥΤΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ

1. Άμεση απεμπλοκή από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις και ακύρωση των μέτρων που απορρέουν απ αυτά.

2. Ανατροπή της πολιτικής λιτότητας.Να πληρώσουν οι πλούσιοι κι αυτοί που δημιούργησαν την κρίση.

Δραστική μείωση της φορολόγησης των λαϊκών εισοδημάτων. Αύξηση της φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο, τους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές. Άμεσα μέτρα επιβίωσης του λαού. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και υπερχρέωσης των νοικοκυριών. Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Υπεράσπιση και αποκατάσταση των εργατικών δικαιωμάτων. Διαφάνεια και πραγματική δικαιοσύνη παντού.

3. Προτεραιότητα οι ανάγκες της κοινωνίας.

Οι θυσίες που επέβαλαν δεν αφορούν ούτε τη διάσωση του ευρώ ούτε τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά μόνο την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Απαντάμε: Καμία θυσία για τα κέρδη τους, καμία θυσία για το ευρώ, καμία υποταγή στα ψεύτικα διλήμματα “μνημόνιο ή χρεοκοπία”, “ευρώ ή καταστροφή”. Παλεύουμε κόντρα στην σημερινή Ε.Ε., για ένα ευρωπαϊκό μέτωπο που θα χτίσει μια Ευρώπη της ειρήνης, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, μια Ευρώπη σοσιαλιστική.

4. Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο, είναι προϊόν τοκογλυφικών πρακτικών και δεν το αναγνωρίζουμε ως χρέος των εργαζομένων. Μόνη λύση είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και η εξυπηρέτηση του υπόλοιπου με ευνοϊκούς όρους και ρήτρα ανάπτυξης της χώρας. Στη θέση του PSI αντιπροτείναμε αναστολή πληρωμών για εύλογο χρονικό διάστημα. Αν δεν το αποδεχτούν, η μονομερής αναστολή πληρωμών είναι αναγκαία. Για μας η απάντηση στο δίλημμα “λεφτά για μισθούς, συντάξεις, πρόνοια ή για τους πιστωτές” είναι δεδομένη: προτεραιότητα είναι οι ανάγκες της κοινωνίας.

5. Δημόσιο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό κοινωνικό-δημοκρατικό έλεγχο. Εθνικοποίηση/κοινωνικοποίηση των τραπεζών.

Εθνικοποίηση/κοινωνικοποίηση των τραπεζών, επιστροφή στο Δημόσιο των επιχειρήσεων και οργανισμών που έχουν μερικά ή ολικά ιδιωτικοποιηθεί, διατήρηση ή επιστροφή στον έλεγχο του Δημοσίου βασικών για την ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων. Ριζική αλλαγή των όρων, των κριτηρίων και του τρόπου λειτουργίας τους με δημοκρατικό, κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.

6. Μέτρα για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

Υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, στη βάση των αναγκών της κοινωνίας. Αναζωογόνηση της υπαίθρου και ανόρθωση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας. Το περιβάλλον και η φύση είναι αναπαλλοτρίωτος συλλογικός πόρος κρίσιμος για την ευημερία μας. Ανάπτυξη νέων μορφών οικονομικής δράσης: Δημοκρατικά οργανωμένοι συνεταιρισμοί, δομές αλληλέγγυας και κοινωνικής οικονομίας, δυνατότητα αυτοδιαχείρισης επιχειρήσεων που κλείνουν.

7. Υπεράσπιση δημόσιων αγαθών.

Υπεράσπιση του δημόσιου, καθολικού, αναδιανεμητικού και κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Μέτρα κοινωνικής προστασίας των χαμηλών εισοδημάτων, των ανέργων και των άστεγων. Υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου, δωρεάν χαρακτήρα της Εκπαίδευσης και της Υγείας για όσους/ες κατοικούν στη χώρα. Λεφτά για νοσοκομεία και σχολεία.

8. Υπεράσπιση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.

Απόκρουση της καταστολής και του αυταρχισμού, του ρατσισμού, του εθνικισμού και της ακροδεξιάς και υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ριζική αναμόρφωση του σάπιου πολιτικού συστήματος, ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και λαϊκοί θεσμοί ελέγχου και άμεσης δημοκρατίας. Υιοθέτηση μιας νέας εξωτερικής πολιτικής βάσει της αλληλεγγύης, του διεθνισμού, της υπεράσπισης της λαϊκής κυριαρχίας της κάθε χώρας, με στόχο την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών.

Advertisements