Αυτά που δεν λένε τα δελτία τ

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ  ΛΕΝΕ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΩΝ 8

Ρητήδέσμευση των ηγεσιών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προς την τρόικαγιαπιστή μετεκλογική εφαρμογή του νέου μνημονίου.

Περαιτέρω μείωση μισθών, απορρύθμιση εργασιακών σχέσεωνκαι υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στο όνομα της “ανάπτυξης” και της “ανταγωνιστικότητας”. Στόχος η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος κατά 15% το 2012-14. Αυτό σημαίνειπολλαπλάσια μείωση των μισθών στην Ελλάδα, οι οποίοι ρητά συγκρίνονται με αυτούς των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ.).

Συνέχιση της ακρίβειας, παρά τη μείωση μισθών, η οποία προκαλείται, μεταξύ άλλων, και από μνημονιακές δεσμεύσεις για αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς (κατά 25% τουλάχιστον).

Νέα άγρια περικοπή δημόσιων δαπανών (κυρίως συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα).

  • 3,3 δισ. ευρώ προαπαιτούμενες περικοπές, κυρίως στα φάρμακα, τις συντάξεις, τους μισθούς.

  • 11,5 δισ. ευρώ περικοπές αμέσως μετά τις εκλογές. 8 δισ. ευρώ από συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα και 3,5 δισ. από κλείσιμο/συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων (σχολεία, νοσοκομεία, καταστήματα ΙΚΑ κ.λπ.), μισθούς και απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο.

Περαιτέρω αναδιανομή από την εργασία στο κεφάλαιο μέσω της φορολογίας.

  • Δημοσιονομικά ουδέτερη φορολογική μεταρρύθμιση, που σημαίνει νέα μείωση φοροαπαλλαγών για τα συνήθη υποζύγια και νέα μείωση φόρου για τα επιχειρηματικά κέρδη.

  • Μείωση εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ κατά 5% το 2012-13.

Ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, χωρίς όρια: 16 δισ. μέχρι το 2015, 50 δισ. μέχρι το 2022 και ρητή δέσμευση να εκποιούνται “επιπλέον περιουσιακά στοιχεία” αν δεν καλύπτονται οι στόχοι των εσόδων.

Τράπεζες: κοινωνικοποίηση ζημιών και ιδιωτικοποίηση κερδών. Προβλέπονται 50 διs. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση, εκ των οποίων ανακτήσιμα από το δημόσιο θεωρούνται μόλις τα 16 δισ. Παραμένουν υπό τον έλεγχο των ιδιωτών. Καμία πρόβλεψη για ρύθμιση χρεών των δανειοληπτών.

Μη βιωσιμότητα δημόσιου χρέους, παρά μόνο αν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους και διάρκειας όμοιας με τη Ρουμανία του Τσαουσέσκου και την Αίγυπτο του Μουμπάρακ.

► “Προτεραιότητα στις πληρωμές που εξυπηρετούν το χρέος”(π.χ. έναντι των συντάξεων). Ρητή δέσμευση ότι αυτό θα διασφαλίζεται νομοθετικά, ακόμα και στο Σύνταγμα.

Ύφεση επί 2 επιπλέον χρόνια, τουλάχιστον. Προβλέπεται ύφεση 4,7% του ΑΕΠ το 2012 και μηδενική ανάπτυξη το 2013, που εξαιτίας των περικοπών θα είναι βαθύτερη.

Καμία πρόνοια για την ανεργία, πέρα από το ιδεολόγημα ότι θα υποχωρήσει αν ακολουθήσουμε την πολιτική του μνημονίου 1, που την υπερδιπλασίασε!

Καμία ελπίδα βελτίωσης. Ρητή πρόβλεψη για νέα μέτρα αν δεν πιάνονται οι στόχοι. Ρητή πρόβλεψη ότι η όποια υπεραπόδοση των μέτρων θα δεσμεύεται για την ταχύτερη μείωση ελλείμματος και χρέους και για τη μείωση του φόρου των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων.

Advertisements