Πέθανε σε ηλικία 73 ετών, στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” όπου νοσηλευόταν, ο βετεράνος ηγέτης της ανανεωτικής αριστεράς και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς.

Ο Γιάννης Μπανιάς γεννήθηκε στους Μελισσουργούς της Άρτας το 1939.

Έντονη ήταν η συνδικαλιστική και πολιτική δράση του ήδη από την περίοδο των σπουδών του στο Γκρατς της Αυστρίας, όπου πήγε μετά τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Εκεί γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας, ενώ κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα εντάσσεται στην οργάνωση της σπουδάζουσας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, στην οποία εκλέγεται γραμματέας.

Στη Θεοφάνειο με το Μανώλη Γλέζο (2004)

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο στρατό, επί χούντας, το 1968 εντάσσεται πολιτικά στο ΚΚΕ Εσωτερικού και μετά την απόλυσή του από τον στρατό, το 1969, αναπτύσσει αντιδικτατορική δράση στις γραμμές της νεολαίας του Ρήγα Φεραίου, του ΚΚΕ Εσωτερικού και του Πανελλήνιου Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ). Τον ίδιο χρόνο συλλαμβάνεται για τη δράση του, βασανίζεται και φυλακίζεται στο στρατόπεδο πολιτικών εξόριστων στο Παρθένι της Λέρου.

Η πολιτική του δράση στο ΚΚΕ Εσωτερικού συνεχίζεται κατά τη Μεταπολίτευση και το 1982 εκλέγεται γραμματέας του κόμματος, θέση στην οποία παραμένει από το 1982 ώς το 1988. Παράλληλα μετέχει ήδη ως συνδικαλιστής στο συνδικαλιστικό κίνημα των Πολιτικών Μηχανικών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Μετά τη διαφωνία του με το Λεωνίδα Κύρκο και τη διάσπαση της ανανεωτικής αριστεράς, ο Γιάννης Μπανιάς με άλλους συντρόφους της αριστερής πτέρυγας της αναβάθμισης, ίδρυσε το ΚΚΕ Εσωτερικού (Ανανεωτική Αριστερά), το οποίο μετονομάστηκε σε ΑΚΟΑ (Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά) και είναι ιδρυτική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Με το Γιάννη Θεωνά στην μεγάλη διαδήλωση της Γένοβας (2001)

Με το ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Μπανιάς εκλέγεται βουλευτής επικρατείας το 2007, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2009. Στη διάρκεια της θητείας του προώθησε πολλά θέματα της περιοχής μας, για την οποία ήταν υπεύθυνος (απομάκρυνση των καυσίμων από το Βαθύ, αποτροπή του φράγματος στα Τζουμέρκα, προστασία του Αμβρακικού κ.ά.). Είχε επισκεφθεί πολλές φορές την πόλη μας, είτε για κομματική δουλειά είτε για διακοπές.

ΑΚΟΑ Πρέβεζας

Advertisements