Του Φώτη Τρούγκου

Όταν ο βρομερός Πάγκαλος είναι, λέει, Ευρωπαίος,

εμείς απαντάμε: είμαστε Έλληνες

Αντάρτης, Κλέφτης, Παλικάρι

Πάντα είν’ ο ίδιος ο λαός”

Επίδαυρος, 1821

ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΥ ΤΡΙΑΔΟΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΕΘΝΟΣ ΤΟ ΥΠΟ ΤΗΝ ΦΡΙΚΩΔΗ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΝ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΝ ΜΗ ΔΥΝΑΜΕΝΟΝ ΝΑ ΦΕΡΗ ΤΟΝ ΒΑΡΥΤΑΤΟΝ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΤΟΝ ΖΥΓΟΝ ΤΗΣ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΕΙΣΑΝ ΑΥΤΟΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑΣ ΘΥΣΙΑΣ ΚΗΡΥΤΤΕΙ ΣΗΜΕΡΟΝ ΔΙΑ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗΝ ΣΥΝΗΓΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΝ ΕΝΩΠΙΟΝ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΝ ΑΥΤΟΥ ΥΠΑΡΞΙΝ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΝ.

ΕΝ ΕΠΙΔΑΥΡΩ

ΤΗΝ Α΄ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΕΤΕΙ ΑΩΚΒ ΚΑΙ Α΄ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

Α. ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

Βίνιανη, 10 Μάρτη 1944

Ο στρατηγός Μπακιρτζής διάβασε την ιδρυτική πράξη της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης:

Έχοντας υπόψη

1) τις υπέρτατες εθνικές ανάγκες και την επιτακτική απαίτηση του ελληνικού λαού για τη δημιουργία μέσα στη χώρα ενός κεντρικού πολιτικού οργάνου που να συντονίζει τις προσπάθειες και τον αγώνα για την εθνική απολύτρωση και να αναλάβει την ευθύνη διοίκησης των ελεύθερων και ελευθερούμενων περιοχών της χώρας και 2) την από 15 Δεκεμβρίου 1943 πρόσκληση της Κ.Ε. του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου σε όλα τα κόμματα και τις οργανώσεις καθώς και την κυβέρνηση Τσουδερού για το σχηματισμό κυβέρνησης γενικού εθνικού συνασπισμού,

συγκροτούμε Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης που αποτελείται προσωρινά από τα υπογραφόμενα μέλη.

Κύριος και πρωταρχικός σκοπός της επιτροπής είναι να συντονίσει και να διεξάγει με όλα τα μέσα και με όλες τις δυνάμεις μέσα στην Ελλάδα και στο πλευρό των συμμάχων μας τον αγώνα κατά των κατακτητών, να αγωνιστεί για το διώξιμο από τη χώρα και τη συντριβή των Γερμανών και Βουλγάρων εισβολέων για την ολοκληρωτική εθνική απελευθέρωση και για την κατοχύρωση της Ανεξαρτησίας.

Στην τελετή της ίδρυσης και της ορκωμοσίας της Π.Ε.Ε.Α. δεν παρουσιάστηκε η Βρετανική Στρατιωτική Αποστολή, αν και προσκλήθηκε, ούτε αντιπρόσωποι του ΕΔΕΣ και της ΕΚΚΑ.

Η Π.Ε.Ε.Α. αμέσως μετά τη συγκρότησή της έστειλε τηλεγράφημα στην κυβέρνηση του Καΐρου και ζητούσε από τον Πρόεδρό της να συμβάλει στο σχηματισμό Κυβέρνησης Γενικής Εθνικής Ενότητας.

Ο Τσουδερός κοινοποίησε το τηλεγράφημά της, ενώ το ΕΑΜ συνέχιζε τις προσπάθειες για εθνική ενότητα και η Π.Ε.Ε.Α. διευρύνετο με προσωπικότητες πανελλήνιου κύρους (Σβώλος, Κόκκαλης, Αγγελόπουλος, Ασκούτης, Χατζημπεης).

Ο βασιλιάς, η κυβέρνηση του Καΐρου και οι Άγγλοι ετοίμαζαν επέμβαση-σύγκρουση. Αλλά και όλοι οι αρχηγοί των παλαιοδημοκρατικών κομμάτων, όσοι δεν συνεργάστηκαν με τον κατακτητή, έμειναν στη Βουλή του 1936, περίμεναν να τελειώσει ο πόλεμος και να κληθούν να κυβερνήσουν. Ξένοι και αδιάφοροι για τον τιτάνιο αγώνα του ελληνικού λαού, τους πόθους του, τις προσδοκίες του, τις ελπίδες του, τα όνειρά του. Μεσάνυχτα για τις ιστορικές αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο. Για τη συντριβή του ναζισμού, για ελευθερία, ανεξαρτησία. Για ένα κόσμο ειρήνης και ανθρωπιάς.

Advertisements