Η συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου τουΤΕΕ που έγινε αυτό το μήνα στην Πρέβεζα, ασχολήθηκε και με ειδικά θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, όπως τα οδικά έργα στο νομό και το αρχαιολογικό πάρκο Νικόπολης. Από την ενημέρωση και τη συζήτηση προέκυψε η ύπαρξη σημαντικών προβλημάτων, που η Διοικούσα δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, εκφράστηκε η ανησυχία για την τελική κατάληξη του έργου “σύνδεση της πόλης της Πρέβεζας με την Ιονία οδό”, αφού το έργο, μετά τις τελικές τροποποιήσεις, τερματίζει στον κόμβο Φραξύλας και στην ουσία διακόπτονται τα έργα βελτίωσής του μέχρι τον κόμβο του Παντοκράτορα. Με δεδομένη τη ραγδαία αύξηση της κυκλοφορίας στον παραλιακό άξονα, η οποία θα ενταθεί με την ολοκλήρωση του έργου “Άκτιο-Αμβρακία”, αναδείχθηκε το τεράστιο πρόβλημα ασφάλειας της κυκλοφορίας στο τμήμα αυτό και ειδικά από τον κόμβο Παντοκράτορα μέχρι τον κόμβο Μονολιθίου, όπου η οδός, λόγω των οικισμών, της πλάζ της πόλης στο Μονολίθι, και της μελλοντικής εκτροπής της κυκλοφορίας από τη Νικόπολη (λόγω του αρχαιολογικού πάρκου), επιβάλλει άμεσα μέτρα ασφαλείας και ολοκληρωμένη διαχείρισή της. Η μελέτη βελτιώσεων της οδού με τη δημιουργία κόμβων και παράπλευρων δρόμων, που είναι σε εξέλιξη, δεν επαρκεί και θα απαιτηθεί νέα μελέτη ασφαλούς σύνδεσης της πόλης με την Ιόνια οδό μέχρι το σημείο που διακόπηκε (κόμβο Φραξύλας). Παρά τις δεκάδες μελέτες οδικού δικτύου στην περιοχή, το πιο επικίνδυνο τμήμα τους εξαιρείται μελετών και απαιτείται άμεσα η προκήρυξή τους. Εγινε ενημέρωση και για τις λοιπές οδούς, που εκκρεμούν μελέτες ή έργα προκήρυξής τους, όπως Πάργας-Μεσοποτάμου, λοιπές συνδέσεις με Εγνατία κ.λπ.

Στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα του αρχαιολογικού πάρκου της Νικόπολης. Έγινε ενημέρωση για την παράκαμψη της Νικόπολης στα όρια της ΒΙΠΕ καθώς και για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των μελετών του πάρκου και της δημοπράτησης των έργων. Εκφράστηκαν φόβοι για τη μη ένταξή τους στα άμεσα έργα υλοποίησης, όπως είχαν σχεδιαστεί. Ευχάριστη είδηση η διάθεση πιστώσεων 1,5 και 2,5 εκατ. ευρώ στο ταμείο Νικόπολης για σημειακά έργα επέμβασης στο πάρκο και για την ανάδειξη-ανασκαφή του μεγάλου θεάτρου των 11.500 θέσεων. Το θέμα της ένταξης του αρχαιολογικού πάρκου της Νικόπολης στα μνημεία της UNESCO, έχει διακοπεί, αφού το σχέδιο διαχείρισης δεν ολοκληρώθηκε, αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού οπισθοχώρησε ή άλλαξε κατεύθυνση! Αποφασίστηκε να γίνουν συνονισμένες ενέργειες για την προώθηση του σημαντικού αυτού αναπτυξιακού στόχου, παρά τις πολλές αντιξοότητες.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, μηχανικοί της περιοχής και έγιναν παρεμβάσεις σε τοπικά ζητήματα από τις Νομαρχιακές Επιτροπές Αρτας και Λευκάδας του ΤΕΕ. Τα προβλήματα πολλά, ένα νέο ξεκίνημα ποτέ δεν βλάπτει!

Advertisements