Στην τελική ευθεία για την αναζήτηση επενδυτή, που θα εξαγοράσει τη συμμετοχή της ΑΤΕbank, 67,77%, στη γαλακτοβιομηχανία “Δωδώνη”, εισέρχεται η τράπεζα. Παρά τις έντονες αντιδράσεις όλο το προηγούμενο διάστημα από την πλευρά των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Ηπείρου, που κατέχουν τις υπόλοιπες μετοχές της γαλακτοβιομηχανίας, η ΑΤΕbank δημοσιοποίησε πρόσφατα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή επενδυτή, στον οποίο θα μεταβιβάσει το σύνολο της συμμετοχής της στη “Δωδώνη”. Η απόφαση της τράπεζας εντάσσεται στο σχέδιο εξυγίανσής της, που έχει εγκριθεί από την Κομισιόν και περιλαμβάνει την απεμπλοκή της απ’ όλες τις θυγατρικές της εταιρείες που δεν ανήκουν στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η επιλογή του επενδυτή θα πραγματοποιηθεί μέσω ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την προεπιλογή επενδυτών και η δεύτερη φάση την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Καταληκτική προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ορίστηκε η Παρασκευή, 9-3-2012, ενώ αποκλειστικοί χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι για τη διαδικασία έχουν ορισθεί η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα.

Η “Δωδώνη” ιδρύθηκε το 1963 από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (μετέπειτα ATEbank) και τις έξι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) της Ηπείρου. Σήμερα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ελληνικές παραγωγικές και εξαγωγικές εταιρείες τυριών, με την ισχυρότερη και πλέον αναγνωρίσιμη εμπορική επωνυμία στα προϊόντα φέτας στην Ελλάδα. Το 2010 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 103,9 εκατ. ευρώ και τα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων κέρδη της σε 7,8 εκατ. ευρώ. Στις 31/12/2011 απασχολούσε 135 εργαζομένους με σύμβαση αορίστου χρόνου και 257 εποχικούς εργαζομένους, συνολικά δηλαδή 392 άτομα, λιγότερα κατά 77 σε σχέση με το 2010. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι με τις τιμές της στηρίζει το σύνολο σχεδόν της παραγωγής γάλακτος σ’ ολόκληρη την Ήπειρο.

Εκτός από την ΑΤΕbank μέτοχοι της γαλακτοβιομηχανίας είναι η ΕΑΣ Ιωαννίνων με 24,78%, η ΕΑΣ Πωγωνίου με 2,90%, η ΕΑΣ Πρέβεζας με 2,40%, η ΕΑΣ Θεσπρωτίας με 1,60% και η ΕΑΣ Άρτας-Φιλιππιάδας με 0,55%.

Κ.Λ.- ΔιΠ

Advertisements