Παρουσιάστηκαν στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη στα Γιάννενα τα συμπεράσματα της μελέτης για την αποκατάσταση εγκαταλειμμένων λατομικών χώρων.

«Αναγκαία θεωρείται από τους ειδικούς η αποκατάσταση των 92 ανενεργών λατομείων που καταγράφονται στην Ήπειρο, τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για το περιβάλλον αλλά και για τους κατοίκους. Στο πλαίσιο αυτό εκπονήθηκε μελέτη αποκατάστασης και αξιοποίησης λατομικών περιοχών, η οποία παρουσιάστηκε στα Γιάννενα και στην όποια περιλαμβάνονται τα ανενεργά λατομεία αδρανών υλικών και μαρμάρου της Περιφέρειας Ηπείρου και τρόποι αποκατάστασης. Η μελέτη περιλαμβάνει και προτείνει παρεμβάσεις ανάπλασης για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, παρεμβάσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και αξιοποίηση αδρανών υλικών των λατομείων σε έργα υποδομής ή αποκατάστασης. Στο πλαίσιο της μελέτης ορίζονται τα κριτήρια ιεράρχησης των λατομείων ως προς την αναγκαιότητα αποκατάστασής τους. Τα κριτήρια αφορούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον ως προς τη ρύπανση, την ασφάλεια και την εκτίμηση του κινδύνου λόγω της ελεύθερης πρόσβασης, την αλλοίωση του τοπίου και τα εδαφικά χαρακτηριστικά. Ακόμη, υπάρχει το κριτήριο της αξιοποίησης του χώρου. Οι περιοχές, οι οποίες προτάθηκαν χαρακτηριστικά για παρεμβάσεις από την ομάδα έργου είναι ο Δήμος Ζίτσας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, η Πεδινή για εγκαταστάσεις αναψυχής, όπως πάρκο αναψυχής για παιδιά και αθλητικό κέντρο, η κοινότητα Μάζιας για αποκατάσταση με εγκαταστάσεις αναψυχής, η κοινότητα Μαρμάρων για εγκαταστάσεις πυρασφάλειας και ήπιας αναψυχής, η Ελεούσα – Βουνοπλαγιά για αναδάσωση του λατομείου κ.ά. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της μελέτης Θανάσης Μανταλόβας χαρακτήρισε “χρήσιμο εργαλείο” για την αυτοδιοίκηση τη μελέτη, ώστε να αποκατασταθούν και να αξιοποιηθούν τα ανενεργά λατομεία. Το κεντρικό ζήτημα βέβαια είναι ποιος χρηματοδοτικός πόρος θα χρηματοδοτήσει αυτές τις αναπλάσεις, όταν τα κρατικά και τα δημοτικά ταμεία είναι άδεια, ενώ θεωρείται αδύνατο να προλάβουν να βάλουν τέτοια έργα στο ΕΣΠΑ». (Από τα ΜΜΕ.)

Μερικές μόνο απορίες.

Η μελέτη που παρουσιάσθηκε χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου. Δηλαδή από χρήματα του Ελληνικού λαού.

Η αντίστοιχη μελέτη του ΙΓΜΕ για το Νομό Ιωαννίνων που χρηματοδοτήθηκε από το Γ.Κ.Π.Σ. (πάλι από χρήματα του λαού) και η οποία παραδόθηκε σε όλους τους φορείς των Ιωαννίνων στα τέλη του 2010 – αρχές του 2011 δεν ήταν καλή; Απ’ ό,τι ξέρω, αντίστοιχες λύσεις πρότεινε κι εκείνη. Για λιγότερους, είναι αλήθεια, χώρους (το λατομείο Λέφα στα Μάρμαρα και το λατομείο Παπαδόπουλου στα Κάτω Μάρμαρα), πάλι μόνο του Νομού Ιωαννίνων, αλλά εκεί τα κριτήρια (της πολυκριτηριακής ανάλυσης) ίσως ήταν πιο αυστηρά. Εξάλλου και η πρόσφατη μελέτη μόνο για το Νομό Ιωαννίνων μιλάει. Το εργαλείο, πάντως, παρέμενε το ίδιο και απευθυνόταν στους ίδιους παραλήπτες, δηλαδή την τοπική αυτοδιοίκηση. Γιατί λοιπόν έγινε ακόμη μια μελέτη για το ίδιο θέμα;

Μήπως ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι έχει δίκιο τελικά το συνδικάτο των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ που φωνάζει σε όλους τους τόνους ότι στην ουσία διαλύουν το ΙΓΜΕ, μετά από 60 χρόνια προσφοράς, για να αλωνίζουν οι διάφοροι εργολάβοι, μελετητές και επενδυτές;

ΔιΠ

Advertisements