ο Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (ΕΠΑΜ) στο σχολιασμό του άρθρου μου για την εκδήλωσή του στην Πρέβεζα ξεκαθαρίζει ότι δεν ενδιαφέρεται για την ενότητα της αριστεράς, αλλά για την ενότητα του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα ιδεολογίας, και αναφέρεται στο παράδειγμα του ΕΑΜ. Κάνει ένα ιστορικό λάθος όσον αφόρα το ΕΑΜ, το οποίο ιδρύθηκε μετά από απόφαση του ΚΚΕ, που έκανε έκκληση ενότητας σε άλλες πατριωτικές οργανώσεις για το ξέσπασμα του αντιφασιστικού αγώνα και την απελευθέρωση της χώρας. Σήμερα οι συνθήκες είναι άλλες. Απέναντί μας έχουμε να αντιπαλέψουμε την πιο εξελιγμένη και επεξεργασμένη έκφραση του καπιταλισμού, το νεοφιλελευθερισμό, με χιλιάδες ξεσκολισμένους οικονομολόγους απολογητές, έτοιμους να δώσουν λύσεις σε κάθε τομέα σε βάρος των εργαζομένων. Απέναντι σ’ αυτή τη βάρβαρη ιδεολογία μόνο οι αξίες και η ιδεολογία της αριστεράς και του δημοκρατικού ριζοσπαστικού σοσιαλισμού μπορούν να αντιπαρατεθούν με συνέπεια.

Η ενότητα του ελληνικού λαού, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, που θα αντιμετωπίσει αυτή τη λαίλαπα, είναι μια ψευδαίσθηση και μπορεί να λέγεται και εκ του πονηρού, για να χαϊδέψει αυτιά. Και αναφέρομαι στα αυτιά ενός τμήματος των αγανακτισμένων, που μ’ αυτό συνομιλεί το ΕΠΑΜ ακόμα. Δυστυχώς, ανάμεσα στις τάξεις των αγανακτισμένων αναπτύχτηκε μια επικίνδυνη ισοπέδωση των πάντων –“όλοι είναι ίδιοι”–, τσουβαλιάζοντας και την αριστερά. Αυτή τη λαϊκιστική αντίληψη την καλλιεργεί το ΕΠΑΜ, ψαρεύοντας σε θολά νερά. Εκεί αποσκοπεί η αναφορά στον ελληνικό λαό, ανεξάρτητα αν είναι δεξιός, αριστερός ή κεντρώος, αρκεί να συμφωνεί με τις θέσεις του ΕΠΑΜ.

Εμάς μάς ενδιαφέρει η ενότητα της αριστεράς –όχι σαν αυτοσκοπός. Με μια δυνατή αριστερά να καταφέρουμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό, τις προοδευτικές οργανώσεις του, να στρατευτούν στον αγώνα, να υιοθετήσουν τις αξίες μας, τις προτάσεις μας, για να αποτρέψουμε την υποδούλωση του λαού στο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, στην τρόικα και την κυβέρνηση – μαριονέτα. Αυτό είναι το σύγχρονο ΕΑΜ που θέλουμε να φτιάξουμε.

 

Ο Θερσίτης

Advertisements