Για σκληρή πολιτική απέναντι στα χρονίως πάσχοντα παιδιά κατηγορεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στις 7/12, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας, παρουσία πολλών γονέων με παιδί που πάσχει από καρδιοπάθεια, διαμαρτυρομένων για την αναστολή λειτουργίας της Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας, αλλά και της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία”, μίλησε χαρακτηριστικά για πολιτική… Ηρώδη.

Οι γονείς διαμαρτύρονται, επειδή, με το κλείσιμο των μονάδων αυτών και με την αναστολή όλων των καθετηριασμών καρδιάς στο νοσοκομείο, το παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο του “Αγία Σοφία” –Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά (ΕΚΑΣΚΑΠ)–, το μοναδικό δημόσιο σε ολόκληρη τη χώρα, έχει γίνει πλέον παρελθόν, γεγονός που πρώτα απ’ όλα τούς προξενεί τεράστια ανασφάλεια για την υγεία των παιδιών τους και, βεβαίως, τούς οδηγεί σε ταλαιπωρία και επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, που δε μπορούν να αντέξουν.

Εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία της αντιμετωπίζει και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, η οποία αποτελεί τη μοναδική ΜΕΘ για παιδιά για όλη τη νοτιοδυτική Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά.

Παρόμοια θέματα υπάρχουν και με το Κέντρο Κυστικής Ίνωσης του νοσοκομείου “Αγία Σοφία”, όπου τελευταία στιγμή ανεστάλη το κλείσιμό της, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο, ότι αποφεύχθηκε οριστικά.

Προσπάθησαν να διώξουν από τα νοσοκομεία παίδων τους πολυμεταγγιζόμενους, πάσχοντες από αιμολυτικές αναιμίες ή αιμορραγικές παθήσεις, και να κλείσουν τις αντίστοιχες κλινικές, συναντώντας και εδώ την αντίδραση των συλλόγων τους.

Δεν ανανέωσαν τον τεχνολογικό εξοπλισμό διαφόρων τμημάτων, π.χ. του μαγνητικού τομογράφου ηλικίας 13 ετών, του καρδιοαγγειογράφου ηλικίας 17 ετών, κ.λπ. Δεν προχώρησαν για τόσα χρόνια τα αναμενόμενα μηχανήματα του ΡΕΤ-CT και της τομογραφικής γ-camera, ούτε μέσω του ΕΣΠΑ κ.λπ., μηχανήματα που προορίζονται να εξυπηρετήσουν όλα τα παιδιά της Ελλάδας.

Στα πλαίσια μιας δήθεν συλλειτουργίας των νοσοκομείων ταλαιπώρησαν επί χρόνια τα παθολογοανατομικά τμήματα –τα πιο υποστελεχωμένα τμήματα των νοσοκομείων– με υπό μετακόμιση στελέχη. Το ίδιο και με το νεφρολογικό τμήμα –που ήταν και δωρεά– του “Αγία Σοφία” και τη μονάδα εγκαυμάτων στο “Αγλαΐα Κυριακού”.

Υποβίβασαν τη μέχρι προ τινος διευθύντρια του παιδοδερματολογικού τμήματος σε επιμελήτρια Β, επειδή… ήταν η προκήρυξη λάθος.

Και τελευταία σταμάτησαν τη λειτουργία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, δωρεά του αείμνηστου Δοξιάδη, λόγω… κρίσης.

Κ.Μ.

 

Advertisements