Πέρασαν τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που βγήκε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Φόρουμ Πρέβεζας, της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις μιας ομάδας συντρόφων, οι οποίοι βλέπαμε ότι στην πόλη της Πρέβεζας δεν υπήρχε έντυπο με αναφορά στην αριστερά. Ήταν ένα μεγάλο κενό, που εντοπίσαμε εξαρχής. Υπήρξε αμέσως ομοφωνία στην έκδοση μιας εφημερίδας μαχητικής, η οποία να προβάλλει τις θέσεις της ριζοσπαστικής και, αν είναι δυνατόν, ολόκληρης της αριστεράς. Απευθυνθήκαμε και ήμασταν ανοιχτοί σε όλο το φάσμα της αριστεράς. Δε δημιουργήσαμε κομματική εφημερίδα και το αποδείξαμε.

Πολλοί από μάς, που κάναμε την πρώτη συντακτική επιτροπή, δε γνωρίζαμε πολλά για την έκδοση μιας εφημερίδας. Τα μάθαμε. Στα χρόνια που πέρασαν το Φόρουμ έδωσε μεγάλες και μικρότερες μάχες, με ιδιαίτερη σημασία. Υπερασπίστηκε την εξέγερση των νέων το Δεκέμβρη του 2008, έδωσε τις μάχες των εκλογών, προέβαλε την αντιμνημονιακή πολιτική και την ανατροπή αυτού του πολιτικού σκηνικού, προέβαλε θέματα όπως τον Αμβρακικό, την κίνηση ποδηλατών, θέματα πολιτιστικά. Στάθηκε δίπλα στα προβλήματα των εργαζομένων της πόλης μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Με λίγα λόγια η παρουσία του έγινε αισθητή και ο κόσμος άρχισε να το αγκαλιάζει από τα σημεία, στα οποία διατίθεται δωρεάν. Πολύ περισσότερο, η εφημερίδα άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία της και σε άλλες πόλεις της Ηπείρου και στη Λευκάδα. Πολλές φορές γράφτηκαν άρθρα που αφορούσαν τις άλλες πόλεις. Ακόμη περισσότερο, αποκτήσαμε και blog και η εφημερίδα έγινε γνωστή σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Διοργανώθηκαν αξιοσημείωτες εκδηλώσεις. Όλα αυτά έγιναν με ιδιαίτερο κόπο από τους συντρόφους που συμμετείχαν στη συντακτική επιτροπή. Το Φόρουμ δε χαρίστηκε σε κανέναν. Πήρε θέση και για σοβαρά ζητήματα και στα εντός της αριστεράς και έκανε δριμεία κριτική. Πολεμήθηκε –και το περιμέναμε αυτό. Αυτή η πολεμική μάς ατσάλωσε περισσότερο. Η ζωή απέδειξε ότι είχαμε δίκιο για πολλά θέματα.

Στα τέσσερα χρόνια βιώνουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τους πολίτες της χώρας και για την ίδια τη χώρα. Τα δυο τελευταία χρόνια η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αλλά και τώρα τελευταία η κυβερνητική τρόικα, και η τοκογλυφική τρόικα επιβάλλουν επαχθείς όρους για τη διαβίωση των πολιτών. Κι αυτό γίνεται με τα κυρίαρχα ΜΜΕ, ιδίως την τηλεόραση. Οι πολίτες – οι εργαζόμενοι, αναζητούν στηρίγματα. Οι εφημερίδες που είχαν έναν μίνιμουμ αντιμνημονιακό λόγο κλείνουν. Το Φόρουμ Πρέβεζας είναι αναγκαίο περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Απευθύνεται στους πολίτες. Να το αγκαλιάσουν, να το διαδώσουν, να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Δεν εξαιρείται κανείς. Ο αγώνας θα είναι δύσκολος, αλλά θα είναι νικηφόρος, γιατί είμαστε πολλοί. Φοβούνται την ενότητά της αριστεράς, αλλά αυτό θα γίνει, θέλουν δε θέλουν κάποιοι. Το Φόρουμ θα είναι μπροστά ανανεωμένο και μαχητικό.

Απ. Παπαδημητρίου

____________________________

Ο Απόστολος Παπαδημητρίου ήταν η ψυχή της προσπάθειας για το στήσιμο του Φόρουμ, καθώς, εκτός από τη θέληση για την κάλυψη του κενού, που γράφει στο σημερινό του κείμενο, ήταν ο μόνος από τη συντακτική που είχε συμμετάσχει σε ανάλογες πρωτοβουλίες, είτε κατά τη διάρκεια των σπουδών του, είτε αργότερα, στο Χαϊδάρι και, βέβαια, ως σκιτσογράφος του “Οδηγητή”. Τον ευχαριστούμε και για το ήθος και το πνεύμα συλλογικότητας, που έδειξε αυτά τα χρόνια, και, βέβαια, για τις συνεργασίες με κείμενα ή με τα σκίτσα το, κατά διαστήματα, παρότι δε ζει πλέον στην Πρέβεζα.

Είμαστε σίγουροι ότι η συνεργασία δε σταματάει εδώ.

Αριθμητικός απολογισμός των τεσσάρων χρόνων: 49 φύλλα και 56.000 επισκέψεις στο ιστολόγιο της εφημερίδας. Δεν είναι και άσχημα… Μπορούμε να μη συνεχίσουμε;

 

Φόρουμ

Advertisements