Στη συνέλευση στο Γρεβενίτι

Σαββατοκύριακο, αρχές του Δεκέμβρη, βρέθηκα στο Γρεβενίτι, μετά από πρόσκληση, να παρακολουθήσω τη συνέλευση των κατοίκων για το θέμα της παραχώρησης των πηγών του χωριού σε “επενδυτές”.

Το Γρεβενίτι είναι ένα όμορφο βλαχοχώρι του ανατολικού Ζαγορίου, που παλιότερα έσφυζε από ζωή και σήμερα είναι ζήτημα αν έχει 100 κατοίκους. Ανήκει στα μαρτυρικά χωριά που αντιστάθηκαν στον κατακτητή και για το λόγο αυτό οι Γερμανοί το έκαψαν ολοσχερώς.

Τα πλούσια νερά του και η ξυλεία του αποτελούν σημαντικές πηγές εισοδήματος για τους κατοίκους του, αλλά και για τις διάφορες εταιρείες που θέλουν να εμφιαλώσουν το νερό για κέρδος. Υπόσχονται, όπως κάνουν παντού και σε κάθε ευκαιρία, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας κ.λπ. Οι κάτοικοι καταρχήν πείστηκαν από τις υποσχέσεις και παραχώρησαν μια πηγή στη θέση Μπορτζόι. Δύο χρόνια μετά η εταιρία Θύαμις ΑΕ δεν έχει κατασκευάσει τίποτα, αλλά με το πρόσχημα ότι δεν φτάνει το νερό ζητά και τη δεύτερη πηγή στη θέση Κεφαλόβρυσο, το νερό της οποίας χρησιμοποιούν αρκετές οικογένειες στο χωριό για πότισμα. Στη συνέλευσή τους, παρουσία του Δήμαρχου των Ζαγοροχωρίων, αντιστάθηκαν στις πιέσεις της εταιρείας, ανέδειξαν τη σημασία του νερού ως κοινωνικού αγαθού και είπαν ότι η εταιρεία ποτέ δεν θα είναι ικανοποιημένη και θα ζητά όλο και περισσότερα –πόσο μάλλον, αφού πίσω από την εταιρεία κατά δήλωση του μηχανικού κρύβεται η ΑΕ Βασιλόπουλος.

Παρακολουθώντας τη λαϊκή συνέλευση σκεφτόμουν ότι ο επόμενος πόλεμος θα γίνει για το νερό και οι πολυεθνικές παίρνουν έγκαιρα θέσεις. Κάπως έτσι έγινε στην Κορπή, στο Μοναστηράκι. Ο ντόπιος επενδυτής πούλησε το εργοστάσιο εμφιαλώσεως στη Nestlé και ένα κοινωνικό αγαθό ανήκει πια στις πολυεθνικές. Μήπως η ΕΥΔΑΠ δεν επιχειρεί να αγοράσει τη διαχείριση του νερού από τους δήμους με σκοπό να την πουλήσει, όπως επιχείρησε στη Λευκάδα, αλλά δεν μπόρεσε λόγω των λαϊκών κινητοποιήσεων;

Νομίζω ότι η πρώτη μάχη των κατοίκων του Γρεβενιτίου κερδήθηκε –αλλά όχι ο πόλεμος, που προβλέπεται μακροχρόνιος.

Ο Θερσίτης

Σημείωση ΔιΠ: Με ανακοίνωση του ο ΣΥΝ Λευκάδας χαιρετίζει τη μεγάλη νίκη του λευκαδίτικου λαού (πολίτες, φορείς, ΟΤΑ κλπ.) ενάντια στα σχέδια της δημοτικής πλειοψηφίας για ιδιωτικοποίηση (μέσω ΕΥΔΑΠ) της ύδρευσης και της αποχέτευσης του νησιού.

 

Advertisements